Home Kuhinja Ovo je tajna osnovnog recepta za kore: Nijedna poslastica vam neće biti...

Ovo je tajna osnovnog recepta za kore: Nijedna poslastica vam neće biti ista poslije ovog savjeta!

526
0
SHARE

Osnovni recept za kore je u gastronomskom smislu – “mala crna haljina“ za kolače. Baza koja odgovara brzom voćnom kolaču za svaki dan, ali i kolaču ili torti na sprat za svečanije prilike zavisno od odabranih dodataka.

U prilikama kada na brzaka treba da napravite kolač dobro je imati provjereni jednostavni recept koji ćete lako zapamtiti.

Sastojci: jaje, brašno i šećer

Najjednostavnija verzija biskvita sastoji se od jaja, šećera i brašna u jednakoj količini. Pa tako ako stavite 1 jaje trebaće vam 3 kašike brašna i 3 kašike šećera. Izraženo u gramima, jedno srednje veliko jaje sadrži oko 45 g, a jedna kašika brašna i šećera okvirno po 15 g, zbog čega nam za jedno jaje trebaju po 3 kašike šećera i brašna.

Navedeni recept odnosi se na pripremu nemasnog ali izdržljivog biskvita. Određeni recepti za kore savjetuju dodatak ulja. Ulje će učiniti kore sočnim, ali teškim, čime se zapravo gubi tražena karakteristika naraslih kora koji nalikuje spužvici. Ako želite masnije i sočnije kore na jedno jaje dodajte i 3 kašike ulja. Postoji i varijanta s jogurtom koja daje blaže kore, ali koji je teško kombinovati kremom. Ako želite da napravite tamni biskvit, tada u osnovnom receptu umjesto jedne kašike brašna dodajemo jednu kašiku kakaa.

Novi.ba/gastro.24sata.hr