Home Kuhinja Prejedanje je opasnije nego što mislite

Prejedanje je opasnije nego što mislite

986
0
SHARE

Jednom nedeljno dajete sebi oduška i jedete šta hoćete i koliko hoćete pravdajući se da vam je to nagrada jer ostalih šest dana vodite računa o ishrani? Jeste li sigurni da je to što činite dobro? Razmislite još jednom pre nego što se nagradite na ovaj način jer samo jedan dan prejedanja može ostaviti opasne posledice po zdravlje.

Istraživači sa Lafboro univerziteta zaključili su da samo jedan dan prejedanja povećava rizik za razvijanje dijabetesa tipa 2. Kad se prejedemo, povećava se nivo šećera u krvi i smanjuje osetljivost na insulin, što su poznati faktori za nastajanje dijabetesa 2.

Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno.

U istraživanju je učestvovalo 15 mladih, zdravih ispitanika koji su podvrgnuti testu tolerancije na glukozu pre i nakon 24-časovnog konzumiranja namirnica bogatih mastima (pržena jaja, slanina, kobasice, sir, burgeri, čizkejk).

Ispostavilo se da je jedan dan bio dovoljan da se učesnicima drastično poveća nivo šećera u krvi i smanji osetljivost na insulin.

Istraživači kažu da treba da budemo oprezni kad slavimo ili smo na odmoru i savetuju nas da svesno jedemo kako bismo predupredili probleme.

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here