Home Lifestyle Ajnštajnova tajna srećnog života staje u dve rečenice

Ajnštajnova tajna srećnog života staje u dve rečenice

815
0
SHARE

Jedan od najvećih umova i najznačajnijh ličnosti u istoriji sveta Albert Ajnštajn preminuo je na današnji dan 1955. godine. Teško je i zamisliti gde bi svet danas bio da nije bilo njega i Mileve. Slavni naučnik je otrkrio brojne formule bez kojih moderna fizika ne bi postojala, ali je takođe otkrio i formulu srećnog života. Iako svi znamo da je E=mc2 , formuli za srećan život su skoro svi zaboravili.

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni sretnog života, pojavile su se 95 godina kasnije. Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. Tada je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku pa se i njegova slava proširila po čitavom svetu.

U „Imperial Hotelu“ u Tokiju jedan jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Međutim, tada se desilo nešto jako zanimljivo. Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša, ali ga nije želeo ostaviti praznih ruku, pa mu je poklonio dve beleške na nemačkom.

„Možda, budeš li imao sreće, ove beleške će vredeti mnogo više od napojnice“, rekao je Ajnštajn, tvrdi prodavac.

Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papira s logom Imperial Hotela, piše:

„Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom“.

U drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu: „Gde ima volje, ima i načina“.

Aukcijska kuća Winner’s je potvrdila autentičnost beleški.

„One nemaju specifičnu vrednost ali bi mogle pomoći u određivanju Ajnštajnovog razmišljanja, čije je ime postalo sinonim genijalnosti“, ocenio je Roni Grož, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na jevrejskom sveučilištu u Jerusalimu.

Dve beleške će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući „Winner’s“ u Jerusalimu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

izvor zenskikutak.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here