Home Lifestyle Hajde, iskreno: Da li se tuširate svaki dan?

Hajde, iskreno: Da li se tuširate svaki dan?

6540
0
SHARE

Tim naučnika proverio je kako preskakanje svakodnevnog tuširanja utiče na našu kožu i zdravlje. Naime, neki tvrde da se ne treba kupati svaki dan jer se tako čuva koža i njena pH vrednost, ali da li je to baš u potpunosti tačno?

Koža je prekrivena bakterijama i to sa čak 1.000 različitih tipova bakterija, kao i gljivica. Većina tih mikroba je dobra, a ono što sapun i voda rade jeste da pomažu dobrim bakterijama u borbi sa lošim. Svakodnevno kupanje utiče na to da naše telo postane otpornije na razne infekcije i probleme sa nehigijenom.

Ako se ne kupamo svakodnevno, koža skuplja masnoće i prljavštinu, što uzrokuje začepljenje pora i izaziva upale i iritacije. To je posebno opasno za ljude koji pate od ekcema i koji tako samo pogoršavaju svoje stanje.

A najgora posledica nekupanja jeste neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko telo uvek proizvodi znoj, što je jedan od načina na koji se rešava toksina iz organizma. Verovali ili ne, neredovno tuširanje proizvodi čak 30 različitih mirisa koji zavise od ishrane i hormonskog statusa pojedinca.

Dakle, tuš koristite svakodnevno, ali izbegavajte korišćenje agresivnih hemijskih sredstava posebno tokom zimskih meseci, savetuju stručnjaci.

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here