Home Lifestyle Kupio staru fotografiju za 2 dolara, a zbog DETALJA koji su otkrili...

Kupio staru fotografiju za 2 dolara, a zbog DETALJA koji su otkrili sada vredi više od 2 MILIONA (FOTO)

526
0
SHARE

Postati milioner je ponekad tako lako!

Reč je o drugoj fotografiji Henrija Mekartija, poznatog kao Bili Kid, čija je autentičnost potvrđena. Na slici se vidi Bili Kid kako sa svojom bandom Regulatori (Regulators) 1878. negde u Novom Meksiku igra kroket, britansku sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. veka postala popularna i u SAD.

Izbledelu sliku je 2010. godine pronašao kolekcionar Rendi Giharo, a ona je bila među gomilom drugih fotografija u kartonskoj kutiji u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno. Fotografiju je platio dva dolara, a procenjuje se da sada vredi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Bilija Kida iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

 *Foto: Bili Kid (levo) igra kriket

Autentičnost slike je potvrdila kompanija Kagin, specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Bilija Kida zajedno s nekoliko članova Regulatora, kao i prijatelja i članova porodice.

 

Slika napravljena na venčanju u leto 1878, nekoliko meseci pre nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukob koji postao poznat kao “Rat u okrugu Linkoln”, koji je tema više filmova među kojima i “Levoruki revolveraš” u kome Bilija Kida igra Pol Njumen.

Bili Kid je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi

 *Bili Kid je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli in lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gde su nađeni i ostaci zgrade sa slike. Dokumentarac o pronalasku ove slike televizije “Nacionalna geografija” bi trebalo da bude emitovan ovog meseca. Bili Kid je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi, mada se sada veruje da ih je bilo osam. Ubio ga je, prema najprihvaćenijoj verziji, šerif Pet Geret 1881. godine.

 

(Izvor: SrbijaDanas)