Home Lifestyle Mislite da ste nebitni? Možda vam ova mudra priča promeni mišljenje

Mislite da ste nebitni? Možda vam ova mudra priča promeni mišljenje

568
0
SHARE

Jednom je jedan vodonoša imao dve velike posude, a svaka od njih visIla je na jednom kraju motke koju je on nosio na svome vratu.

Jedna od posuda je na sebi imala napuklinu dok je druga posuda bila potpuno savršena i na kraju dugog hoda od izvora do gospodareve kuće bi uvek bila puna vode dok bi napuknuta posuda na kraju puta bila puna samo do pola. Pune dve godine je nosač svakodnevno u gospodarevu kuću donosio samo jednu i po posudu vode…

Naravno, savršena je posuda bila ponosna na svoja dostignuća, savršena za svrhu za koju je bila napravljena. Ali jadna napuknuta posuda bila je posramljena zbog svog vlastitog nesavršenstva i nesretna što može dostići samo polovinu od onoga za što je napravljena. Nakon što je to dve godine osećala kao bolan neuspeh, jednog se dana na potoku obratila vodonoši.

“Sramim se i htela bih ti se ispričati.”

“Zašto?” pitao je vodonoša, “čega se sramiš?”

“Ove zadnje dve godine mogla sam doneti samo polovinu svoje nosivosti jer napuklina koju imam uzrokuje da voda isteče celim putem od izvora do kuće tvoga gospodara. Zbog moje pukotine ti moraš raditi sav taj posao, a ne dobijaš punu vrednost iz svojih napora,” rekla je posuda.

Vodonoši je bilo žao stare napukle posude te joj je iz samilosti rekao: “Kada se budemo vraćali gospodarevoj kući, želim da duž puta primetiš prekrasno cveće.”

Zaista, dok su se penjali uz brdo, stara je napukla posuda primetila kako sunce greje prekrasno divlje cveće pored staze i to ju je oraspoložilo. Ali na kraju puta ipak se osećala loše jer joj je iscurilo pola vode te se tako ponovo za svoj propust ispričala vodonoši.

Vodonoša je rekao posudi: “Jesi li primetila da je cveća bilo samo na tvojoj strani staze, a ne i na drugoj? To je zato što sam ja uvek znao za tvoju napuklinu pa sam iz nje izvukao korist. Zasadio sam seme cveća s tvoje strane staze i svaki dan kada smo se vraćali s izvora ti si ga zalevala. Već dve godine ja mogu ubrati ovo prekrasno cveće i ukrasiti gospodarev sto. Da ti nisi upravo takva kakva jesi, ova lepota ne bi mogla ukrasiti njegovu kuću.”

izvor zenskikutak.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here