Home Lifestyle Ovo su razlozi da MENSTRUACIJA KASNI, a trudnoća nije među njima!

Ovo su razlozi da MENSTRUACIJA KASNI, a trudnoća nije među njima!

938
0
SHARE

Nimalo nije prijatan osećaj kada znate da vam menstruacija kasni, a još uvek ne želite da ostanete u drugom stanju i zato kontracepciju pijete bez izostanka. Ne paničite, jer postoje i drugi razlozi kašnjenja menstracije. Doktorka Instituta zdravlja u Kembridžu Treki Bruks objasnila je šest situacija izostanka mestrualnog ciklusa.

Povećan stres

Velike životne promene umeju da iscrpe, a to se najčešće odražava na zdravlje, u smislu neredovnog menstrualnog ciklusa.

“Hormoni stresa, poput kortizola, proizvode se u prevelikoj količini zbogčega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj meri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progestora ne javljaju. Jednostavno rečeno – bez odgovarajućih hormona, mentruacija se neće pojaviti”, pojašnjava Treki.

Naglo skidanje kilograma

Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 odsto idealne telesne težine može izazvati amenoreju. Nagli i veliki gubitak kilograma može izazvati izostavljanje mentruacije, piše miss7.24sata.hr.

“Kada je žena u defiitu sa hranjivim materijama u organizmu, ona unosi manjak masti, što može dovesti do smanjenja telesne masti, a to dalje vodi do amenoreje. Ako mršavite tokom dužeg vremenskog perioda, menstruacija neće izostati”.

Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično javlja kod prvog menstrualnog ciklusa. Ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog pada ravnoteže ženskih polnih hormona. Žene koje žive s ovim problemom obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju, odnosno ređe dobijaju mesečnicu – obično četiri do šest puta godišnje.

Ako mislite da je problem u ovome, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak poznat je kao hiperandrogenizam, koji se manifestuje pojavom akni i prekomernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo putem vaginalnog ultrazvuka.

Hronične bolesti

Žene s određenim hroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije ili izostanak iste, zbog mršavljenja ili bolesti. Dr Bruks ističe da bolesti kao što su Kronova, dijabetes, ulcerativni kolitis, lupus i cistična fibroza utiču na menstrualni ciklus žene.

izvor prva.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here