Home Lifestyle Slažete li se s njom? Stalno su je pitali kad će imati...

Slažete li se s njom? Stalno su je pitali kad će imati dijete, ONDA IM JE OČITALA LEKCIJU!

807
0
SHARE

Mladoj Amerikanki Emily Bingham dosadilo je konstantno slušati kako je drugi ‘proganjaju’ pitanjem kada će ona i suprug imati dijete. Odlučila im je odgovoriti jednom zauvijek.

Na svom profilu na Facebooku objavila je fotografiju ultrazvuka. Prijatelji su pomislili ‘napokon je trudna!’ i kliknuli na fotografiju, no kada su krenuli čitati tekst koji je Emily napisala pod fotografijom ostali su bez teksta.

– Zdravo svima!!! Sada kad sam pridobila vašu pažnju fotografijom ultrazvuka koju sam uzela s Googlea, ovo je samo prijateljski podsjetnik da se nečiji reproduktivni i prokreativni planovi i odluke vas ne tiču. NE TIČU VAS SE. Prije nego mladi bračni par koji je oduvijek zajedno pitate kada će napokon osnovati porodicu… prije nego pitate roditelje jedinca kada će poraditi na braci ili seki… prije nego pitate osobu u tridesetima planira li i kada imati djecu jer biološki sat otkucava… jednostavno stanite. Molim vas stanite.

Ne znate ko se bori s neplodnošću ili je imao pobačaj ili ima zdravstvenih problema. Ne znate ko ima problema u vezi ili je pod velikim stresom ili još nije pravo vrijeme. Ne znate ko se bori s tim da ima dijete ili da ima još djece. Ne znate ko je odlučio da sad nije vrijeme za to ili da nikada neće biti. Ne znate je li vaše naizgled ‘nevino’ pitanje nekoga povrijedilo, nanijelo mu bol stres ili učinilo frustriranim.

Naravno, kod nekih ljudi ta pitanja neće pobuditi nikakve negativne osjećaje, ali iz vlastitog i iskustava mnogih mojih prijatelja mogu vam reći da puno češće bude tako.

Zaključak: Bilo da želite dobiti unuka, ili ste prijatelj ili član porodice s dobrim namjerama ili znatiželjan komšija, to se vas apsolutno ne tiče. Pitajte nekoga čemu se trenutno raduje. Pitajte ga koji mu je bio najbolji dio dana. Ako vas osoba želi obavijestiti o nečem privatnom kao što su planovi o djeci, ona će vam to sama reći. Ako ste znatiželjni, pustite da osoba sama odluči kada i ako bude spremna’, poručila je Emily.

novi.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here