Home Lifestyle ZNATE LI: Evo zašto NIKAKO ne smijete da zatvarate vrata mašine za...

ZNATE LI: Evo zašto NIKAKO ne smijete da zatvarate vrata mašine za veš nakon pranja

518
0
SHARE

Pogledajte neke od najčešćih grešaka koje vam mogu uništiti omiljenu odjeću.

1. Nepravilno sortiranje

Osim boje, potrebno je da obratite pažnju I na vrstu tkanine. Na primjer, vunu treba prati odvojeno i ne treba miješati peškire sa odjećom od sintetičkih vlakana.

2. Skidanje mrlja na pogrešan način

Nemojte se čuditi ako primijetite rupu na odjeći od prejakog ribanja. Najbolji način da spriječite da se pojavi rupa je da stavite bijelu tkaninu preko željenog mjesta i ostavite da se natopi.

3. Korištenje previše praška za veš

Ovo može dovesti do previše pjene i prikupljanja prljavštine na dijelovima kao što je okovratnik. Na ovaj način veš će vam biti samo prljaviji.

4. Ne obraćanje pažnje na rajsferšlus

Potrebno je pravilno zakopčati rajsferšluse prije pranja da ne bi uništili odjeću.

5. Otkopčavanje dugmadi

Za razliku od rajsferšlusa, uvijek da otkopčajte dgmad košulje prije pranja kako vam ne bi otpali, a odjeća izgledala neuredno.

6. Korišćenje previše izbjeljivača

Od previše izbjeljivača tkanina može da se pocjepa, zbog čega je bolje da se odjeća prokuva. Uzmite veću šerpu i dodajte dve kapi limunovog soka.

7. Pranje kupaćeg kostima u veš mašini

Kupaći kostim, biciklističke ili bilo koja druga odjeća od elastina nikad ne treba da se pere u veš mašini. Potrebno je oprati ih ručno u hladnoj vodi.

8. Konstantno pranje

Neki ljudi vole da peru veš u više tura, što može da pokvari veš mašinu, ali to je pogrešno. Korišćenje veš mašine bez pauze smanjuje potrošnju električne energije, jer mašina koristi toplotu od prethodnog pranja.

9. Jedno pranje za jastuke i ćebad

Ako perete ćebad i perjane jastuke, koristite dva ciklusa pranja jer perje može zadržati pjenu, tako da deterdžent može ostati unutar jastuka.

10. Pranje veša bez sortiranja

Jedan od najvećih problema nakon pranja je traženje druge čarape koja se slaže. Zašto ne biste oprali prvo čarape? Sigurni smo da bi vam se rezultat dopao.

11. Korišćenje omekšivača za peškire

Ova hemijska jedinjenja smanjuju kapacitet apsorpcije tkanine, tako da je bolje da ih ne koriste za peškire.

12. Pranje previše odjeće odjednom

Ne bi trebalo da preopteretite mašinu sa previše odjeće, jer to može dovesti do kvara.

13. Pranje jakni na pogrešan način

Kako biste spriječili da jakna izgubi svoju strukturu, ubacite tri teniske loptice u mašinu.

14. Korišćenje veoma skupih praškova i tečnosti za pranje

Mnoge zamjene za ove proizvode imate već kod kuće: so može da učini odjeću svetlijom i pomaže da se riješite mrlja, dok limun čini odjeću mekšom i mirišljavijom.

15. Ne obraćanje pažnje na veš mašinu

Veoma je važno da se brinete o vašoj mašini za veš i ne zaboravite da dio u koji sipate prašak može da se pomjera. Treba takođe da obratite pažnju na ostatke deterdženta. Ne zatvarajte mašinu nakon pranja kako bi mogla da se osuši. Jednom godišnje operite je toplom vodom i sirćetom, kako se ne bi pokvarila.

novi.ba