Home Moda i lepota Imate perut? Donosimo odlične recepte kako je se brzo riješiti!

Imate perut? Donosimo odlične recepte kako je se brzo riješiti!

2735
0
SHARE

Jedan od glavnih uzročnika prhuti je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje.

Na prhut utječe i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uvjeta... Prhut često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo, peckanje i opća neugoda.

Uzroci pojave prhuti

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno vremena za izlječenje.

Najčešći uzroci pojave prhuti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih preparata za njegovanje kose, klimatski uvjeti i promjena temperature (nagla izmjena toplog i hladnog), ali pretjerano konzumiranje slane, kisele ili ljute hrane te alkohola. 

Nastanak i liječenje seboreje

U ayurvedskoj medicini ističe se aloe vera gel, koji se smatra najučinkovitijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti. Tu je i mješavina maslinova ulja te svježeg korijena đumbira. Smjesu je potrebno utrljati u tjeme prije pranja kose i dobro izmasirati.

Prhut će ublažiti i topla uljna mješavina od bademova i maslinova ulja. Njome treba masirati tjeme i vlasište pa oprati kosu. Ako vas često svrbi vlasište ili područje iza uha možda patite od seboroičnog dermatitisa – stanja koje je često nasljedno, a pogoršava se ujesen.

Seboroični dermatitis je kronično ponavljajuća bolest koja se javlja na vlasištu, licu, području iza uha, predjelima iznad prsne kosti i između lopatica. U nastanku seboroičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje loja) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi te njihovi produkti razgradnje i stres.

Glavni krivac za pojavu seboroičnog dermatitisa je kvasnica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i naslijeđe, pa tako u istoj obitelji više članova ima isti problem. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a mikrološkom obradom pronađemo kvasnicu Pityrosporum ovale.

Terapija seboroičkog dermatitisa je dugotrajna, a u prehrani treba izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, masti i začinjenu hranu. U terapiji se rabe gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona i antimikotika.

Učestalost pranja kose ovisi o izraženosti promjena i šamponu koji se koristi, a obično je to dva puta na tjedan.

izvor 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here