Home Moda i lepota Kad napunite četrdeset, ovako treba da se hranite: Bolesti i naslage sa...

Kad napunite četrdeset, ovako treba da se hranite: Bolesti i naslage sa stomaka nestaju!

6927
0
SHARE

Tokom godina sve teže se rešavamo nakupljenih naslaga oko stomaka, a povećava se i rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze. Dobra vest je da situaciju možemo da poboljšamo promenom ishrane

Bližite se ili ste zakoračili u četrdesete i primjetili ste kako imate sve manje energije? U tom životnom dobu ljudi obično dobijaju više masnih naslaga u području stomaka, čak i ako ne menjaju prehrambene navike. Ne čude te promene, posebno kod žena jer se metabolizam usporava, kao i nivo estrogena u organizmu. Istovremeno, slabi elastičnost krvnih sudova.

Sve ovo otežava da se riješite nakupljenih naslaga oko stomaka, a povećava se rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze. Dobra vijest je da situaciju možemo da poboljšamo promjenom ishrane. I to ovako…

Povećajte unos kalcijuma

Žene starije od 50 godina trebalo bi dnevno da unose oko 1.200 mg kalcijuma kako bi sprečile nastanak i razvoj osteoporoze. Za žene u četerdesetima ta količina je 1.000 mg.

Jedite više proteina

Svaki obrok bi trebalo da sadrži proteine, najmanje 30 grama po obroku. Kako starimo, tako i mišići slabe, pa im je potreban unos proteina kako bi se brže oporavljali i ostali čvrsti.

Smanjite unos soli

Nadutost je čest problem tokom menopauze, a ishrana s puno soli može itekako da pogorša ovo stanje ili da čak bude i uzrok. So je “skrivena” u mnogim prehrambenim proizvodima za koje ne biste ni pomislili, poput poslastica, pa se ne oslanjajte na ukus soli, već na količinu soli koju neka namirnica sadrži. Čitatajte deklaracije proizvoda.

Jedite ribu dva puta nedeljno

Hormonske promjene tokom menopauze mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja, a omega 3-masne kiseline snižavaju taj rizik. Zato je bitno da na svom meniju imate ribu bogatu omega 3- masnim kiselinama, poput lososa ili sardina, barem dva puta nedeljno.

Jedite kvinoju

U ovom životnom dobu jako je bitno da svoju ishranu obogatite cijelim žitaricama, posebno ako ih niste dovoljno konzumirali ranije. Kvinoja je vrlo zdrava namirnica koja sadrži i proteine i vlakna.

Više lisnatog zelenog povrća

Istraživanja su pokazala da konzumacija ove vrste povrća sprečava kognitivne probleme, pa ga jedite što češće, posebno sveže u salati sa maslinovim uljem, na primer spanać.

Jedite ranije

Nemojte da se odričete obroka, tako nećete izgubiti naslage na stomaku. Imajte na umu da treba jesti pet obroka dnevno, ali ne ostavljajte ih za kasnije doba dana. Imaćete više energije, održavaćete holesterol na zdravom nivou, smanjićete rizik od nastanka dijabetesa i srčanih oboljenja.

Jedite orašaste plodove

Ove namirnice su pravo bogatstvo iz prirode koje će sačuvati vaše zdravlje. Pojedite svaki dan šaku orašastih plodova, odlična su zamena za brzinski obrok s nogu kada vas uhvati glad.

Izvor: vecernji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here