Home Moda i lepota Soda bikarbona i limun štete zubima! Nikad ne biste pogodili šta ih...

Soda bikarbona i limun štete zubima! Nikad ne biste pogodili šta ih izbjeljuje!

4773
0
SHARE

Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i biološki aktivnih spojeva koji imaju brojna blagotvorna dejstva na vaš organizam.

Za razliku od nekih drugih prirodnih sastojaka kurkuma ne oštećuje zubnu gleđ. So je abrazivna, pa može da ošteti zubnu gleđ pa zubi mogu postati osjetljiviji. Sok limuna je kiseo što može štetno uticati na bjelinu i stvoriti mrlje na zubima, isto je i za jabukovo sirće.

Ako koristite kurkumu, ne morate se brinuti zbog tih stvari. Kurkuma nema kiselu pH u ustima i ne djeluje abrazivno, ali prve rezultate ćete vidjeti tek nakon sedam dana korišćenja. Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti.

 

Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i deluje protivupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cijenjen je u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Osim u kulinarskom svijetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe. Biljka kurkuma je porijeklom iz Indonezije i južne Indije, a kroz historiju se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.

Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i biološki aktivnih spojeva koji imaju brojna blagotvorna dejstva na vaš organizam.

Pruža snažnu protivupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, podstiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca. Kurkuma je koncentrirsani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale. Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i uopšteno kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature.

Izbjeljivanje zuba kurkumom

Sastojci:

  • Četvrtina kašičice kurkume
  • Nekoliko kapi vode da bi se stvorila pasta

Primjena:

Stavi pastu od kurkume na četkicu za zube (najbolje je koristiti meku) i četkati ih oko dva minuta na uobičajen način. Nemojte isprati usta, nego pustite kurkumu da djeluje, potrebno je oko pet minuta. Nakon ispiranja, očistite zube koncem kako vam kurkuma ne bi ostala među zubima. Možete dva puta dnevno četkati zube kurkumom ili rijeđe, ali onda će i efekat biti sporiji.

Ako umjesto vode kurkumu pomiješate sa maslinovim ili kokosovim uljem dobit ćete pastu koja osim mrlja uklanja i bakterije. U svakom slučaju nakon pranja zuba pastom od kurkume, operite ih i svojom uobičajenom pastom da uklonite žutu boju sa zuba.

Pastu od kurkume možete da kombinujete sa drugim metodama izbjeljivanja zuba.

Ne očekujte blještavo bijeli osmijeh koji se dobija stavljanjem navlaka i hemijskim izbjeljivanjem. Nakon upotrebe paste od kurkume možete očekivati da vam zubi budu malo bijelji.

Izvor: kurir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here