Home Zanimljivosti MASLINOVO ULJE IMA NEVEROVATAN EFEKAT: Samo jedna kašičica dnevno čini čuda za...

MASLINOVO ULJE IMA NEVEROVATAN EFEKAT: Samo jedna kašičica dnevno čini čuda za vaš organizam

671
0
SHARE

Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe – od zdravlja, preko nege do ishrane. Ono što maslinovo ulje čini super hranom jeste visok nivo mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline i različitih antioksidanata.

Evo zbog čega svakog jutra treba da konzumirate 1 kašiku maslinovog ulja:

 

Antikancerogeno dejstvo

 

Svojstva ekstra devičanskog maslinovog ulja su od pomoći protiv nekoliko vrsta raka. Kada su vršena istraživanja, najbolji rezultati su se pokazali u slučaju raka dojke i organa za varenje.

Demencija

 

Jedan od uzroka Alchajmerove bolesti je povećana akumulacija beta-amiloida u mozgu. Tim stručnjaka sa Univerziteta Monro u Luizijani otkrio je da oleokantal, jedinjenje koje se nalazi u ekstra devičanskom maslinovom ulju, ima moć da kontroliše nivo beta-amiloida i značajno povećava njegovo čišćenje.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Šećer u krvi

 

Ekstra devičansko maslinovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji učestalost dijabetesa. Njegovo konzumiranje može da bude od pomoći u lečenju dijabetesa tipa 2.

 

Krvni pritisak

FOTO: PROFIMEDIA

 

Studija objavljena u jednom američkom stručnom časopisu, pokazala je da su učesnici sa visokim krvnim pritiskom na kraju smanjili unos lekova, zahvaljujući konzumiranju 30-40 g ekstra devičanskog maslinovog ulja svakog jutra.

(Kurir.rs/Narodnamedicina.info, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here