Home Zanimljivosti AKO DONJI PRITISAK DOĐE DO 100 ODMAH REAGUJTE: Uvaženi švedski kardiolog otkriva...

AKO DONJI PRITISAK DOĐE DO 100 ODMAH REAGUJTE: Uvaženi švedski kardiolog otkriva 4 koraka za njegovo snižavanje BEZ LIJEKOVA

1091
0
SHARE

Mi smo uvijek vodeća na listama zdravstvenih tegoba koje prouzrokuju kardiovaskularne bolesti. Kako od visokog pritiska sve kreće, švedski kardiolog Mats Haldin otkrio je četiri načina za njegovo smanjene bez lijekova, dok još uvijek nije kasno. Problemi do kojih hipertenzija najčešće dovodi su moždani udar, infarkt, srčane insuficijencije, pa i demenciju.

Karidolog ističe da su alarmante granice kada je gornji pritisak između 140 i 160, a donji blizu 100. Tada je već neophodno preduzeti nešto. Objašnjava kako se u ovoj fazi pritisak može dovesti u normalu bez medikamenata, ukoliko budemo disciplinovani i poštujemo sljedeća četiri koraka:

Šetnja
Prema riječima ljekara, polučasovna šetnja jednom dnevno može da smanji rizik od razvoja hipertenzije. Dr Mats, također, savjetuje hipertenzivnim bolesnicima da se češće penju uz stepenice.

Dovoljno sati sna
Ljekar preporučuje najmanje sedam sati sna dnevno, kao i da se ne koristi telefon bar pola sata prije odlaska u krevet.

Ravnoteža u ishrani
Ishrana bi trebalo da bude izbalansirana tako da vas nikako ne goji, jer višak kilograma direktno utiče na povećanje pritiska. Dr Haldin ima nekoliko preporuka kada je u pitanju jelo, ali konzumiranje alkohola i cigareta:

uvesti kontrolu veličine porcije
odreći se cigareta i pretjerane upotrebe alkohola
smanjiti unos soli
smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane prerađevine od mesa
kontrolisati unos namirnica bogatih zasićenim mastima
odabrati mediteransku ishranu – jesti jela od maslinovog ulja, mahunarki, ribe, povrća i voća

Smanjenje stresa
Isitče da je od presudnog značaja da radite na redukciji stresa, posebno kako biste održali zdravlje krvnih sudova i srca.

  • Ponekad bi trebalo da isključite telefon, računar i TV da biste izbjegli nepotrebne brige – zaključuke doktor.

Izvor:https://novi.ba/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here