Home Zanimljivosti ALERGIJA NA VEŽBANJE POSTOJI I OPASNA JE: Evo koji su simptomi i...

ALERGIJA NA VEŽBANJE POSTOJI I OPASNA JE: Evo koji su simptomi i kako je sprečiti!

1326
0
SHARE

Sigurno u životu znate nekoga ko bi hteo da vežbati, ali uporno nalazi izgovore. Možda ste i vi jedna od tih? Ako niste znale, moguće je biti alergičan na vežbanje, a ovo stanje ima i ime – anafilaksija izazvana vežbanjem i prilično je ozbiljna.

 

Za one s alergijom, vežbanje može rezultirati mrljama na koži, osipima, plikovima, oteklinama i mučninom. No, pre nego se zabrinete hoćete li iz teretane uopšte izaći živi, dobro je znati da je ovo stanje dosta retko (što opet ne znači da ga baš vi nemate). Anafilaksija izazvana vežbanjem prvi put se spominje 1979. i verovatno je ima 50 na 100.000 ljudi.

FOTO: PROFIMEDIA

Još uvek se ne zna uzrok alergiji

 

Marija Kastels, stručnjak za alergije tvrdi da istraživači i doktori još uvek ne znaju uzrok ovog stanja. Naravno, postoje neke teorije, ali je teško stvoriti uslove za testiranje u laboratoriji.

 

“Nemamo na kome da testiramo jer ne postoji model, ni mišji ni ljudski. Pokušavamo ga razviti, ali trebamo više vremena”, rekla je Kastels.

FOTO: PROFIMEDIA

Alergiju mogu uzrokovati različiti činioci

 

Jedan od njih je hrana kombinovana sa vežbanjem, odnosno hrana koja je svojevrsni ‘okidač’, poput pšenice i školjaka. Drugi je uzimanje aspirina u dane vežbanja, što može uzrokovati otečen jezik, teško gutanje, mučninu ili osećaj slabosti.

 

Neke žene osećaju simptome samo tokom menstruacije jer se velike količine hormona estrogena mogu vezati na ćelije odgovorne za alergiju.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Količina vežbanja koja podstiče alergiju zavisi od osobe do osobe

 

Osobe koje su fizički aktivne ceo život imaju manju mogućnost razviti ovakvu alergiju nego osobe koje ne vežbaju, tvrdi Kastels. Oni kod kojih se javlja alergija trebali bi razmisliti o plivanju, kaže ona, jer se otkrilo da ono najmanje izaziva alergiju.

 

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here