Home Zanimljivosti BEBE I DJECA“Doktorica je pogledala moj nalaz i rekla ‘dođi sutra da...

BEBE I DJECA“Doktorica je pogledala moj nalaz i rekla ‘dođi sutra da ti dam tablete da se to do kraja očisti’,

2930
0
SHARE

“Naime kao i svaka djevojčica, još od školskih dana sam razmišljala šta želim u životu, zamišljala svoj život i svoje vjenčanje. Došlo je i vrijeme kada sam upoznala čovjeka mog života. Vjenčanje je bilo kao iz snova, a nakon nekog vremena ostala sam u drugom stanju”, počela je svoju priču Samira Mujkanović.

Bila sam presretna, ali nakon par dana već su počeli problemi i krvarenje. Odmah sam otišla u hitnu gdje su me poslali u bolnicu. Nakon pregleda nije ustanovljena ni trudnoća, a ni uzrok krvarenja. Dali su mi da radim nalaz Beta HCG,a nakon urađenog nalaza pokazao je ranu trudnoću. Otišla sam kao i svaka trudnica u dom zdravlja da izaberem svoju doktoricu“, kaže Samira, prenosi “Source“…

Obzirom da je bilo vrijeme godišnjih odmora bili su slobodni samo jedan doktor i doktorica.

Po preporuci medicinske sestre odabrala sam tu doktoricu. Ušla sam na pregled, kada je doktorica pregledala taj nalaz iz bolnice i pročitala to krvarenje samo me je pogledala i rekla dođi sutra da ti dam tablete da se to do kraja očisti, ubjeđujući me da sam imala spontani“, kaže Samira.

Obzirom da se radovala trudnoći nije željela poslušati doktoricu, te je otišla privatno na pregled.

Otišla sam privatno gdje mi je doktorica ustanovila trudnoću. Bila sam presretna. Neko vrijeme sve je teklo u najboljem redu. Beba se lijepo razvijala, a u jedanaestoj sedmici na redovnoj kontroli doktorica je u čudu gleda monitor i šuti… Prepala sam se njenog pogleda, da bi nakom minut rekla uz smješak ‘Draga, ovo su blizanci’. Bila sam šokirana“.

Nakon toga počeli su novi problemi, dobila je bakterije zbog čega joj je dokorica propisala terapije i strogo mirovanje.

Došao je perid kada bi trebala da osjetim bebine pokrete, ali nažalost ja ih nisam osjetila. Na pregledima je sve bilo uredu, pa me je to tješilo. U 28. sedmici trudnoće na kontroli doktorica mi je rekla ‘Otvorena si jedan prst, šaljem te hitno u bolnicu’, i propisuje mi tri injekcije za bebina pluća. Stižem u bolnicu pregledaju me i govore sve je uredu, daju mi injekciju i smještaju me u sobu. Nakon što sam se smjestila u sobu i krenula da legnem osjetila sam da mi ide voda. Mislila sam da nije strašno i da sam se samo umokrila, međutim voda je išla u ogromnim količinama. Nakon što sam pozvala medicinsku sestru odmah su me odvezli u rađaonu jer je porod krenuo“.

Doktori su redovno pratili njeno stanje, radili ultrazvuk jer CTG u tako ranoj trudnoći ne pokazuje ništa.

Nakon par sati doktorica ustanovi da se i dalje otvaram i da su velike šanse da bebe ne prežive, te mi daje odmah i drugu injekciju za njihova pluća. Nakon par sati ujutro u 7 sati doktorica me nakon pregleda obavještava da ću se uskoro poroditi. Odmah su me stavili na stol, porod je krenuo i u 7 i 5 se rađa moje prvo čedo, moj prvi sin, međutim dijete ne daje nikakve znakove života. Odmah ga pokušavaju oživjeti i odvode ga. U 7 sati i 8 minuta se rađa drugi dječak koji je također slabašan, ali ipak je zaplakao i njega odvode. Tek nakon nekoliko sati me obavještavaju da su bebe kritično i da vjerovatno neće preživjeti i da su na odjelu intenzivne njege. Dozvolili su mi da ih na 2 minute vidim. Taj trenutak kada sam ih ugledala cijeli svijet mi se srušio. Moje bebe se bore za život“.

Tako je počela borba za njihov život, borili su se sa sepsom, meningitisom, krvarenjem u mozgu i mnogim drugim problemima.

Borba je trajala skoro dva mjeseca, nakon toga prvi put ih uzimam u ruke i pripremam za odlazak kući. Kući smo došli sa 1700 i 1800 grama. Od izlaska je i dalje borba trajala, stalne kontrole, snimanja i vježbice. Hvala Bogu uspjeli smo, danas nam je 14 mjeseci, danas smo veseli dječaci koji su već počeli da hodaju, pričaju, galame i tuku se. Nikakvih posljedica nemaju“.

Samira Mujkanović je ispričala svoju priču kao ohrabrenje svim majkama koje imaju komplikacije u trudnoći. Sa svojim bebama od njihovog začeća, preko poroda, pa i mjesecima poslije je imala mnoge probleme, ali kada se sada osvrne nazad na svoju i njihovu borbu, sve što je prošla isplati se za jedan njihov osmijeh, rekla je.

Izvor:haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here