Home Zanimljivosti Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o vašem zdravlju

Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o vašem zdravlju

1990
0
SHARE
Boja očiju može otkriti i o zdravstvenom stanju organizma, tvrde najnovija istraživanja. Odavno se kaže da pogled može otkriti svašta, ali da li on može otkriti i kakvo nam je zdravlje.

Smeđe oči:

Što je tamnija boja očiju, snažnija je prirodna zaštita od UV zračenja. Naravno, to ne znači da ne morate nositi sunčane naočare. U poređenju sa osobama sa plavim i zelenim očima, kod vas je manji rizik da obolite od tumora kože.

Doduše, smeđooke osobe su manje tolerantne na bol od plavookih i zelenookih. Istraživanja sprovedena na “American Academy of Ophtalmology” pokazala su da su žene smeđih očiju za vreme porođaja osetile veću bol. I paranoja je učestalija pojava kod osoba sa smeđim očima.

“Nedefinirana” boja očiju:

Siva, zelena, ponekad čak i malo plava – vaša boja očiju varira i teško ju je definirati. Što se tiče zdravstvenog stanja, to zavisi koja nijansa boje prevladava. Ako su tamnije nijanse u pitanju, onda vredi sve jednako kao za osobe sa smeđim očima.

Zelene oči:

Istraživanja su pokazala da su osobe sa zelenim očima tolerantnije na bol nego one sa smeđim – i ređe pate od paranoje i depresije. Što je svetlija bolja očiju, manja je prirodna UV zaštita. Dakle, ne preporučuje se da ideš na sunce bez sunčanih naočara.

Plave oči:

Plavooke osobe imaju najveću toleranciju na bol te najmanju zaštitu od UV zračenja. Osim toga, osobe sa plavim očima sklonije su alkoholizmu – to pokazuju najnovija istraživanja, ali naučnici ne mogu još otkriti zašto…

Crvenkaste očne jabučice:

To nije neuobičajena pojava. Zapravo, svako ih je barem jednom imao, a uzrok mogu biti popucali kapilari, previše vremena provedenog ispred monitora ili alergija. Međutim, trajno crvenkaste oči mogu biti znak alkoholizma, a kod starijih osoba i depresije.

Žućkaste očne jabučice:

Alkoholičari često imaju žućkaste oči – što ukazuje da jetra ne može preraditi dovoljno unesenog otrova. Žućkasto obojene očne jabučice tako mogu ukazivati i na neku drugu bolest jetre.

izvor prva.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here