Home Zanimljivosti Božićno drvce može biti puno plijesni – pazite na ove stvari

Božićno drvce može biti puno plijesni – pazite na ove stvari

610
0
SHARE

Iako se alergije najčešće javljaju u proljeće i jesen, blagdani mogu donijeti neugodnosti ako ste skloni tim tegobama. Simboli blagdana – poput božićnih dekoracija, snažnog mirisa svijeća ili božićnog drvca – mogu pokrenuti neugodne alergijske reakcije. Tako s neodoljivim mirisom božićnog bora u dom možemo unijeti i plijesni.

Božićno drvce može biti puno spora plijesni

Većina posječenih borova skladišti se barem dva tjedna prije prodaje, često u vlažnim prostorima, što potiče rast sporaKad ga unesemo u topao dom, plijesan nezaustavljivo raste. Upravo ona može biti krivac za kožne osipeako ste ga dirali ili za kihanje i začepljen nos ako dugo boravite u prostoriji u kojoj je bor. Sokovi i smola sadrže i druge tvari koje mogu iritirati sluznicu poput terpena.

Kako biste izbjegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i namještate drvce. Ako možete, prije nego što ga unesete u prostor, “istuširajte” ga i pustite ga da se osuši, primjerice, u garaži.

Odvojite 4 minuta za ovaj animirani film: Posle njega, razmislićete dobro šta je sreća

Držite drvce u kući što kraće moguće, dovoljan je period od Badnjaka do Sveta Tri Kralja. Redovito provjetravajte prostorije u kojima stoji okićeni bor kako bi se ustajali zrak izmijenio sa svježim.

Razina vlage neka bude što niža.

Ako ne bolujete od alergije, ni vi ni vaši ukućani, ne trebate se zabrinjavati, reakcija na božićno drvce vjerojatno neće biti.

Što sve ima na boru?

Još 1970. dr. Derek M. Wyse je objavio studiju “Alergija na božićno drvce: plijesan i pelud – studija” u časopisu Canadian Medical Association.

Otkrio je da se kod otprilike 7 posto alergičara simptomi pogoršaju kada im je božićno drvce u kući. No kad je proučavao drvca ud omovima otkrio je da se vrste plijesni uvelike razlikuju.

U međuvremenu je bilo još istraživanja na tu temu, no najopširnije je bilo ono iz 2011. kada je tim stručnjaka iz New Yorka analizirao 28 komada božićnih drvca. Otkrili su 53 različite vrste plijesni, a 70 posto njih bile su potencijalno štetne. 

Dekoracije uzrokuju alergijske reakcije

Ukrasi, lampice i vjenčići tijekom godine obično su negdje na mračnoj polici te ondje skupljaju prašinu, a katkad se i na njima može stvoriti plijesan. Stoga prije negoli objesite svoje ukrasne vrpce, vijence i kuglice, prebrišite ih vlažnom krpom, a to ponovite i u siječnju prije nego što ih pospremite. Ako je moguće, tad ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem u koju neće ulaziti zrak i pospremite na suho mjesto.

Mirisne svijeće

Osvježivači zraka, mirisne svijeće i umjetni snijeg u spreju sadrže kemikalije koje iritiraju dišni i živčani sustav.

Ako ste alergični

Uzrokuju li alergije neke namirnice, obavijestite o tome domaćine ili ponesite vlastite obroke.

Božićna zvijezda

Sadrži tvar sličnu lateksu, pa ako ste na njega osjetljivi, držite se dalje od nje.

izvor 24sata.hr

ŠTA NOSI 2018. GODINA? Izaberi najljepša vrata i saznaj kako će se 2017. završiti za tebe