Home Zanimljivosti ČAK I JEDNA MALA ČAŠA: Ovo piće povećava rizik od raka usta,...

ČAK I JEDNA MALA ČAŠA: Ovo piće povećava rizik od raka usta, grla, jednjaka i dojke!

5602
0
SHARE

Čak i mala čaša vina na dan može da poveća rizik od nastanka raka usne duplje, grla, jednjaka i dojke kod žena, upozorava odbor britanske vlade, oslanjajući se na preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

U članku koji je prošle nedelje objavljen u “Drug and Alcohol Review”, autori tvrde da proizvođači alkohola u istraživanjima koja sami finansiraju poručuju da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.

 

Međutim, opasnost od obolevanja od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malim količinama alkohola, navodi se u članku koji ukazuje na to da bi preporučen broj od 14 jedinica pića nedeljno mogao da bude previsok.

Čak i manje od 1.5 jedinica pića na dan, što je mala čaša vina, može da poveća mogućnost za razvoj raka.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Uticaj konzumiranja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču je već poznat, ali je manje proučen uticaj na rak dojke i debelog creva.

Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost povećava i konzumiranje manje od jedne čaše vina na dan.

 

Naučnici s Harvarda nisu utvrdili da blago konzumiranje alkohola znatno utiče na razvoj raka kod muškaraca (osim ako ne puše), ali zato utiče na razvoj raka dojke kod žena.

 

Profesor nutricionizma i epidemiologije Edvard Đovanuči, vodeći autor istraživanja, ocenjuje da je opasnost za razvoj raka skromna. Poznata su i neka pozitivna dejstva povremenog konzumiranja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje kod žena opasnost za nastanak dijabetesa, kaže Đovanuči.

 

“Tako bi ukupno dejstvo na zdravlje žena moglo da bude pozitivno”, ocenjuje profesor.

 

“Kad je reč o raku debelog creva, rizik je nizak i za muškarce i za žene sve dok ne piju više od dva pića na dan”, dodaje. Naučnici ističu da bi trebalo uzeti u obzir i genetske razlike u metabolisanju alkohola jer one mogu da povećaju rizik od raka. Etanol iz alkoholnih pića razlaže se u acetaldehid, koji ima toksično dejstvo na ćelije i oštećuje DNK i proteine. Pojedini ljudi imaju genetske varijacije zbog kojih se manje uspešno rešavaju acetladehida, pa bi rizik od raka jednjaka kod njih mogao da bude veći.

Đovanuči zaključuje da ne bi preporučio konzumiranje alkohola za poboljšanje zdravlja.

 

“Ali ako pijete čašu ili dve na dan u okviru zdrave ishrane, a pritom ne pušite, verujem da je opasnost od raka mala”, rekao je.

 

“Osobama koje su u porodici imale slučajeve raka dojke i debelog creva, preporučio bih da ne piju uopšte, ili bar ne više od jedne čaše na dan”, zaključio je.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/Index, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here