Home Zanimljivosti ČEST PROBLEM: Evo šta treba da uradite kad imate zatvor

ČEST PROBLEM: Evo šta treba da uradite kad imate zatvor

4182
0
SHARE

Najčešći uzrok su ishrana s malo vlakana, neprestano zadržavanje stolice jer imate važnijeg posla i nedostatak fizičke aktivnosti

Učestalost odlaska u WC zavisi od mnogo faktora – šta smo jeli, koliko se krećemo, nerviramo li se previše…

Neke osobe veliku nuždu obavljaju i po nekoliko puta dnevno, što je potpuno normalno. Ali šta učiniti ako spadate u grupu onih koji u WC ne idu danima, pa čak i nedeljama?

 

Evo šta kažu gastroenterolozi

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako je prošlo nekoliko dana

Važno je piti što više tečnosti (najbolje vodu ili čaj) jer ona omogućava bolji rad creva i omekšava stolicu. Takođe, treba jesti hranu punu vlakana, poput jabuka (nemojte ih guliti). Važna stavka kod ovog problema je što više kretanja!

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Ako je prošlo više od četiri-pet dana

Sada stvar postaje ozbiljnija, pa je najbolje posegnuti za prirodnim preparatima. Svakako se konsultujte s farmaceutom, koji će vam vam preporučiti onaj koji vam najviše odgovora s obzirom na vaše stanje.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako je prošlo nedelju dana

U ovom slučaju najbolje rešenje je laksativ, koji će podstaći rad creva i crevnih mišića. Ali telo se može navići na njih, pa se ne oslanjajte na njih više od nekoliko nedelja.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako je prošlo više od dve nedelje

Definitivno posetite lekara jer otpadne materije ne smeju toliko dugo stajati u organizmu. On će vam odmah uraditi dijagnostiku, identifikovati uzorke zatvora i prepisati odgovarajuću terapiju.