Home Zanimljivosti ČISTI CREVA I SNIŽAVA HOLESTEROL: Postoji 10 razloga zašto je turšija najmoćniji...

ČISTI CREVA I SNIŽAVA HOLESTEROL: Postoji 10 razloga zašto je turšija najmoćniji lek!

1186
0
SHARE

Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem.

 

One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija. Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša creva i čine crevnu mikrofloru. Svi ti mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje sistema za varenje, ali i čitavog organizma. Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike koristi za lečenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.

FOTO: PROFIMEDIA

Ukiseljeno povrće donosi mnoge dobrobiti našem organizmu i deluje na više nivoa:

 

1. Održava zdravu crevnu mikrofloru

Crevna mikroflora je živi sistem kojI čine dobre i loše bakterije. Iz već spomenutih razloga, loše bakterije mogu preovladati i uzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Narušena ravnoteža mikroorganizama postupno se može poboljšati dodavanjem fermentisanih namirnica ishrani.

 

2. Obnavlja sluzokožu creva

Različite infekcije, upotreba lekova ili hrane koja vam ne odgovara, kao što je na primer gluten, dovešće do toga da sluzokoža ostane bez korisnih mikroorganizama. Fermentisane namirnice su brzo i najdelotvornije sredstvo koje obnavlja crevnu floru.

FOTO: PROFIMEDIA

3. Podstiče metabolizam i probavu

Ako želite da se rešite viška kilograma, svakako jedite turšiju, jer ona ubrzava metabolizam, lako se vari, sadrži malo kalorija i zasiti vas. Zbog znatnog sadržaja vlakana, fermentisane namirnice podstiču rad creva.

 

4. Poboljšava imunitet

Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta. Kiseljeno povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.

 

5. Može sprečiti nastanak karcinoma

 

Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima. Naučnici smatraju da fermentirano povrće još snažnije može smanjiti opasnost od nastanka karcinoma, naročito debelog creva.

FOTO: PROFIMEDIA

6. Reguliše krvni pritisak

Fermentisani proizvodi mogu imati uticaj i na krvni pritisak, tako da ga postepeno snižavaju. Naučnici smatraju da tu najveću ulogu igraju određene vrste spojeva nalik peptidima. Ti spojevi se stvaraju upravo tokom fermentacije namirnica.

 

7. Snižava povišen nivo holesterola

Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi lošeg holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.

 

8. Ublažava alergije i kožne tegobe

Zdrava mikroflora štiti creva od toksina i teških metala. Uz to poboljšava apsorpciju nutrijenata te sprečava infekcije i upale.

9. Poboljšava raspoloženje

Ponekad se creva opisuju kao “drugi mozak”. Smatra se da se najveći deo serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crevima. Hroničan stres negativno deluje na crevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da izbegnete stres, a zdravlje creva zaštitite unosom fermentisanih namirnica.

 

10. Dobre su za dijabetičare

Šećer i skrob iz ovih namirnica pretvaraju se u mlečnu kiselinu. Tako se istovremeno smanjuje količina šećera, što namirnice čini pogodnim za dijabetičare.

 

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here