Home Zanimljivosti DA LI SU VAM ČESTO CRVENE OČI: Evo na koju bolest upućuje...

DA LI SU VAM ČESTO CRVENE OČI: Evo na koju bolest upućuje crvenilo u oku

8652
0
SHARE

Crvenilo u oku često pripisujemo umoru ili pucanju kapilara, a malo nas zna da ova pojava može da ukazuje i na skrivenu bolest, piše Lepa & srećna.

 

Suve i crvene oči mogu da budu znak da ste oboleli od reumatoidnog artritisa, dokazuju istraživanja. Ova vrsta artritisa stvara oštećenja u suznim žlezdama, što sprečava održavanje prirodne vlažnosti oka. Oči uglavnom postaju suve i iritiraju pacijente na kraju dana, a zbog nedostatka očnog sekreta razvija se crvenilo.

 

Crvene oči ne moraju da budu znak da imate artritis, ali ako je crvenilo ide uz bolove u zglobovima i iznenadan gubitak težine, onda je verovatnoća da bolujete od reumatoidnog artritisa veća. Ako primetite crvenilo, odmah potražite lekarsku pomoć jer ovakve promene na oku mogu oštetiti rožnjaču i izazvati slepilo. Reumatoidni artritis zahteva dugo lečenje i nema direktnog leka za to oboljenje, ali se uglavnom radi na smanjenju simptoma i ublažavanju zapaljenja. Lekari za crvenilo u očima uglavnom predlažu kapi za oči, a ukoliko one ne pomažu, onda je potrebna kortikosteroidna injekcija koju prepisuje lekar.