Home Zanimljivosti Da od računa ne boli glava: Trikovi kako da u domaćinstvu UŠTEDITE...

Da od računa ne boli glava: Trikovi kako da u domaćinstvu UŠTEDITE NA POTROŠNJI STRUJE

1227
0
SHARE

Da li ste znali da skrinsejver troši podjednako energije kao i kada se na računaru nešto radi? Ili da punjač za telefon podjednako radi i kada ne punite telefon?

U stanu ili kući umanjićete potrošnju struje ako pratite određene smernice i ako se pridržavate sledećih saveta:

MOŽE LI NEKO DA USTANE, DA SEDNEM SA BEBOM? Majka u autobusu doživela pravi UŽAS, DA LI JE OVO PONAŠANJE NORMALNO? (FOTO)

1. Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon.

2. Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.

3. Zamenite obične sijalice štedljivim. Štedljiva od 25 vati svetli istim intenzitetom kao obična od 100, a ušteda energije je ogromna.

4. Kupujte belu tehniku A, ili A+ klase – energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

5. Koristite, kada je god moguće, noćnu tarifu (od ponoći do 8 ujutru), tada je cena i do četiri puta niža od dnevne.

6. Kontrolišite potrošnju električne energije. Na svakom potrošaču električne energije navedeno je koliko struje troši u toku jednog sata. Na primer, ako vam je televizor snage od 100 W uključen tri sata dnevno, za mesec dana će potrošiti 30 x 0,1 kW x 3 h, što na računu iznosi 9 kWh.

izvor dnevno.hr

TEST: Pronađite 2 skrivene mačke za manje od 30 sekundi?