Home Zanimljivosti DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo u kom položaju morate da spavate kako biste izlečili...

DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo u kom položaju morate da spavate kako biste izlečili ove bolesti

1707
0
SHARE

Naše teleo se tokom spavanja odmara i regeneriše i zato je vrlo važno da nasš san bude zdrav i uredan. Stručnjaci preporučuju da spavamo između 6 i 8 sati i da idemo na spavanje uvek u isto vreme. Pored količine sna, vrlo je važan i njegov kvalitet, kao i položaj u kojem spavamo. Pravi položaj omogućiće ne samo da se probudimo bez ukočenog vrata i ramena već i da se rešimo mnogih bolova koje već imamo. Proverite koji su to najbolji položaji.

1. Bolovi u donjem delu leđa

Bolovi u donjem delu leđa

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Kada nas bole leđa, veoma nam je teško da se odmorimo i da nađemo udoban položaj. Najbitnije je da uho, rame i kuk budu u položaju u kom je kičma u ravni. Najbolje bi bilo da spavate na leđima, ali ako volite da spavate na stomaku, stavite jastuk ispod sebe kako bi kičma bila u boljem položaju. Spavajte sa tankim jastukom ili bez njega. Ako spavate sa strane, stavite čvrst jastuk između kolena i približite ih grudima. Čak i urolan peškir ispod donjeg dela leđa može pomoći da vam bude udobnije.

2. Bol u ramenima

Bol u ramenima

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Ako vas boli jedno rame, pokušajte da ne ležite na toj strani, jer će dodatni pritisak samo pojačati bol. Trebalo bi da stavite jastuk između kolena kao i ispod lakta i grudi. Ako vas bole oba ramena, pokušajte da spavate na leđima sa rukama sa strane.

3. Problemi sa sinusima

Problemi sa sinusima

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Prehlada i alergije se obično pogoršaju nakon spavanja, pa bi najbolje bilo da stavite jastuke ispod glave i ramena dok ležite na leđima. Na ovaj način će disajni putevi biti prohodni, a vi ćete spavati mnogo bolje.

4. Glavobolja

Glavobolja

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Spavati sa jakom glavoboljom je gotovo nemoguće. Ako često imate ovakve bolove, biće vam lakše da zaspite ako ležite na leđima i postavite urolane peškire sa obe strane glave.

5. Menstrualni bolovi

Menstrualni bolovi

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Ako vas muče grčevi tokom ciklusa, trebalo bi da spavate na leđima, sa jastukom ispod kolena, kako biste samnjili pritisak na abdomen. Pored toga, flaša sa toplom vodom na stomaku ili leđima pomoći će da smanjite bolove.

6. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak

Foto: cdn1.dailyhealthpost.com
Problemi sa spavanjem i stres često su uzrok visokog krvnog pritiska. Ako imate visok pritisak, nikako ne bi trebalo da spavate na leđima. Ako spavate na desnoj strani, to će smanjiti pritisak na srce i stoga dovesti i do smanjenja pritiska.
Izvor:fokuzz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here