Home Zanimljivosti Godinama je skupljao novčice, a kad je umro, porodica nije vjerovala KOLIKO...

Godinama je skupljao novčice, a kad je umro, porodica nije vjerovala KOLIKO para su naslijedili!

1968
0
SHARE

Jedan vozač kamiona sa sjevera Njemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese. U to vrijeme, njemačka valuta još uvijek je bila marka, a sakupljni novčići najmanjih apoena – od jednog ili dva pfeniga.

Foto: Ilustracija

Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je naslijedila preko milion kovanica, ukupne težine dvije i po tone. Tolika količina “metala” zadale im je više brige nego radosti.

Po uvođenju eura kao zvanične valute, Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekašanja valuta – njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zamijeni za euro.

Zahvaljujući tome, porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi naslijeđeni metalni novac.

Kese prepune kovanica članovi porodice su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac proslijedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je riječ.

– Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem – rekao je Volfgang.

Sadržaj jedne kese uspjeo bi da prebroji za sat vremena. Međutim, kako mu to nije bio jedini posao u banci, novac je brojao od maja pa sve do nedavno, dakle punih šest mjeseci.

Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su naslijedili ukupno oko 16.000 njemačkim maraka, odnosno 8.000 eura.

Izvor: b92.net