Home Zanimljivosti ISPOVIJEST ZAPREPAŠĆENE MLADE: Prazne koverte su NIŠTA naspram onoga što sam JA...

ISPOVIJEST ZAPREPAŠĆENE MLADE: Prazne koverte su NIŠTA naspram onoga što sam JA DOŽIVJELA NA SVOJOJ SVADBI

817
0
SHARE

Čula sam za popularan trend ‘prazane koverte’. Kod nas ih nije bilo. Međutim, dogodilo se nešto što zaista ne mogu da shavatim. Toliko, da me ni prazna koverta ne bi iznenadila kao što je ovo!

Od kada smo suprug i ja počeli da planiramo svadbeno veselje, ni u jednom trenutku nisam razmišljala o tome koliko će novca određeni gosti staviti u kovertu. Ali, da budem iskrena, na pitanje šta bih voljela da dobijem za poklon jasno sam odgovarala: “Šta god da ste planirali bolje stavite u kovertu, to nam je potrebnije.”

Koliko god da mi je bilo neprijatno da izgovorim ovu rečenicu, morala sam. Uostalom, svako želi novac samo se svi prave fini, pa ne pričaju o tome.

Jednostavno, danas živimo u vremenu kada će vam roditelji finansirati svadbu ili ćete je vi i vaša jača/ljepša polovina sami isplatiti. Suprug i ja smo spadali u drugu kategoriju, a vjenčanje smo planirali da isplatimo od dobijenih koverti. Stoga, novac nam je bio neophodniji od veš-mašine, na primjer.

Iako sam, onima koji su me pitali, jasno stavljala do znanja da nam kao poklon daju novac, uopšte nisam razmišljala o tome koliko će koverta biti “teška”. Jedino što smo željeli suprug i ja je da budemo na “nuli”. Nije nam bilo važno da “zaradimo” od svadbe već da se tog dana sa najbližima i najdražima lijepo provedemo, obilježimo taj dan i nakon njega uspijemo da platimo cjelokupnu organizaciju vjenčanja… samo to.

Veselje smo napravili jer smo željeli da krunišemo našu ljubav pred bliskim ljudima. Da uživamo u tako važnom danu i da se zajedničkim korakom popnemo na stepenik koji vodi ka najljepšim vratima – tamo gdje se krije naša buduća porodica. I to nam je zaista bilo najvažnije.

Dan je prošao veoma brzo, a sada je, već sigurno, jedan od najljepših u mom životu. Od poklona smo uspjeli da isplatimo sve, a ostalo nam je i “preko”.

Ipak, dogodilo se i ovo…

Čula sam za popularan trend “prazane koverte”. Kod nas ih nije bilo. Međutim, dogodilo se nešto što zaista ne mogu da shavatim. Toliko, da me ni prazna koverta ne bi iznenadila kao što je ovo!

Prije nego što vam kažem o čemu je riječ, moram da vam postavim jedno pitanje: “Da li biste imali obraza da dođete na svadbu bez poklona, bez ičega?! Pritom da već sutradan pričate kako ste se “rasturili” od hrane i alkohola…”

– Ja, ne! A, vi?

Takve sam goste imala! Ne mnogo, ali ih je bilo. Toliko dovoljno da shvatim da ljudi više nemaju stida.

Kada me je jednom prilikom drugarica pitala koliko novca da stavi u kovertu, rekla sam joj da se uopšte ne opterećuje. Sve u skladu sa mogućnostima. Osobi koja je kao poklon donijela 30 eura, zahvalila sam se na identičan način kao onoj koja je dala 300. Nema razlike, poklonu se u zube ne gleda.

Sve mogu da razumijem. Neimaštinu pogotovu. Ali, da se bez stida i srama pojavite bez ičega – to ne mogu da razumijem!

Uvijek polazim od sebe. Koliko god da nemam, set šolja ili 10-20 eura bih mogla da priuštim. Posebno jer se svadbe zakazuju mjesecima ranije, i dovoljno vremena ima svako od nas da se na vjenčanje pojavi sa poklonom koji (na neki način) predstavlja i zahvalnost mladencima na pozivu. Pođite od toga da oni finansiraju vaše mjesto koje se kreće u prosjeku od 23 do 27 eura.

Toliko od mene. Ako griješim – pišite!

Izvor: dnevno.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here