Home Zanimljivosti KOLIKO ČESTO TREBA DA MENJATE POSTELJINU: Ne dajte da vas tokom noći...

KOLIKO ČESTO TREBA DA MENJATE POSTELJINU: Ne dajte da vas tokom noći grickaju grinje i gljivice!

860
0
SHARE

Prosečna osoba provede trećinu života u spavanju
Skoro 40 odsto ljudi menja svoju posteljinu na dve do tri nedelje, a čitavih 15 odsto to čini mnogo ređe. Naravno, ima i dosta onih koji bi da svako veče legnu na nove “krpice”.

Stručnjaci kažu da se ne sme preterivati ni u jednom ni u drugom smeru: optimalno je da se posteljina dobro opere bar jednom nedeljno. Morate da budete svesni da vas rizici od raznih bolesti ne vrebaju samo danju. I noć u sopstvenom domu može da bude veoma izdašna u “poklanjanju” zdravstvenih problema: opasnost vreba iz neoprane posteljine.

Ako se posteljina ne opere bar jednom u sedam dana, na temperaturi između 60 i 90 stepeni, postoji mogućnost da paraziti koje ne vidimo golim okom ostanu u naborima. Razne gljivice razvijaju mikrobiološki život upravo kad se preskoči ovaj period, a kad lepo poodrastu – krenuće da se druže s vama.

Pored bakterija i gljivica koje potiču iz vašeg znoja, ili znoja onoga kojeg ste velikodušno primili u krevet, ali i ćelija kože i vaginalnih i analnih izlučevina, na retko pranu posteljinu nataložiće se, dodatno, prašina i grinje.

izvor:Kurir.rs

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here