Home Zanimljivosti MISLILI STE DA NE MOŽETE DA VRATITE SJAJ STAROM NAKITU? Evo kako...

MISLILI STE DA NE MOŽETE DA VRATITE SJAJ STAROM NAKITU? Evo kako ćete ga najlakše očistiti kod kuće!

1229
0
SHARE

Nije samo dovoljno posedovati skupi nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, potrebno ga je takođe i održavati čistim. Osim što čisti nakit estetski izgleda lepo, njegovim redovnim čišćenjem održaćete njegovu pravu vrednost i značaj.

Za veće popravke i čišćenja vrednog nakita obratite se zlatarima, no ako je reč samo o uklanjanju nakupljenih nečistoća i vraćanju sjaja, to definitivno možete učiniti vrlo lako kod kuće.

 

Evo nekoliko praktičnih saveta kako očistiti nakit:

 

1. Amonijak

 

Pomešajte amonijak u omjeru 1:4 i uronite nakit na nekoliko sekundi. Nakon toga ga odmah obrišite čistom pamučnom krpom. Tvrdokorniju prljavštinu uklonite mekanom četkicom za zube.

 

2. Sirće

 

Srebro ili bilo koji drugi nakit koji ima tragove oksidacije možete očistiti sirćetom i sodom. Jednu čašu pomešajte s tri kašičice sode i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakit nakon toga isperite u vodi i osušite.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

3. Pasta za zube

 

Pastu za zube prstima dobro utrljajte na nakit, pričekajte 10 minuta, protrljajte vlažnom pamučnom krpom i do kraja isperite pod mlazom vode i na kraju osušite. Pastom za zube možete očistiti i nakit koji nije od plemenitih metala.

 

4. Soda bikarbona

 

Za čišćenje nakita možete koristiti i samo sodu otopljenu u vodi. U pola decilitra vode otopite tri kašičice sode i unutra stavite nakit na nekoliko sati. Nakon toga isperite i dobro obrišite nakit suvom pamučnom krpom.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

5. Kečap

 

Srebrni nakit može poprimiti crnu boju, a takve mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u kečap. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.

 

6. Alkohol

 

Alkohol možete koristiti za čišćenje nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, ali isto tako i nakit od poludragog kamenja. Sve što trebate je uroniti nakit u alkohol i dobro ga obrisati čistom pamučnom krpom, pri tome uklanjajuću nakupljene nečistoće.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Vaš je izbor koliko ćete brige ulagati u svoj dragoceni nakit. Ono što će vam svi savetovati je da nakit ne nosite za vreme tuširanja, kupanja u moru, bazenu, da skidate prstenje za vreme pranja ruku i obavljanju kućnih poslova, odnosno da ga ne izlažete različitim hemikalijama – sapunicama, kremama, sredstvima za čišćenje itd.

 

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia