Home Zanimljivosti MOGU UZROKOVATI SMRT: 5 ranih simptoma raka gušterače koje ne smijete nikako...

MOGU UZROKOVATI SMRT: 5 ranih simptoma raka gušterače koje ne smijete nikako ignorisati

4096
0
SHARE

Rak gušterače na visokom je četvrtom mjestu među uzrocima smrti od malignih bolesti.

On se teško utvrđuje u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a jednostavnih i jeftinih testova koji bi se mogli široko primjenjivati, nažalost nema, piše “Ordinacija“.

Profesor doktor Anton Bilchik, gastroenterolog s Instituta za tumore u Santa Monici pojašnjava nekoliko važnih simptoma.

OČI I KOŽA SU VAM ŽUTI

Ovo mogu biti simptomi problema vezanog uz alkoholizam, otkazivanje jetre ili raka gušterače zato što se većina tumora gušterače prvo razvija na gornjem dijelu organa pa tako mogu blokirati žučni kanal. Bez obzira na razloge, ove simptome ne smijete ignorirati.

IZGLEDATE KAO DA STE TRUDNI 4 MJESECA

Ako ste osjetili nadutost nakon obilnog obroka nema razloga za uzrujavanje, ali ako ste ostali naduti nekoliko dana, to je već signal za uzbunu. Ovo je jedan od prvih simptoma koje žene primjećuju, ali ne zovu liječnika jer vjeruju da će proći. Vjerojatno se ne radi o raku ali je svakako stvar koja bi se trebala

ZLO VAM JE OD OMILJENOG DESERTA

Gubitak apetita je još jedan od važnih simptoma raka gušterače. Kako tumor raste tako pritišće ostale organe, može “smetati” želudcu. Rezultat je osjećaj slabosti i prejedanja iako ste malo pojeli.

GUBITE KILOGRAME

Gubitak apetita može dovesti do ubrzanog gubitka kilograma, a ako ga nikako ne možete sebi objasniti, možda biste trebali posjetiti liječnika.

BOLI VAS DONJI DIO LEĐA

Ovaj tumor ne samo da uzrokuje problem sa želudcem nego može pritiskati i ostale dijelova tijela poput kralježnice i mišića koji ju okružuju. Ako je bol konstantna, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here