Home Zanimljivosti NAJBOLJA VJEŽBA ZA MOZAK je rješavanje križaljki!

NAJBOLJA VJEŽBA ZA MOZAK je rješavanje križaljki!

1594
0
SHARE

Kako se mozak ne bi ulijenio, treba ga stalno vježbati, potrebni su mu stalni poticaji i novi zadaci jer rutina “ubija” vitalnost moždanih funkcija. Ti poticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno. Naprimjer, da se dešnjak potpiše lijevom rukom ili zakopča gumbe na košulji lijevom rukom. Takvih brain fitness zadataka ima cijeli niz i važno je izabrati i vježbati ono što nam se najviše sviđa – od rješavanja križaljki, rebusa i sudokua, do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža…

Svakodnevno rješavanje križaljki i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju. Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih “senzora” pa, primjerice, pozadinska buka onemogućuje starijima da se usredotoče na ono što gledaju. Tijekom istraživanja Sveučilišta Wake Forrest, 23 dobrovoljaca sat vremena na dan rješavalo je križaljke i druge logičke vježbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je kako su se svakim danom sve bolje koncentrirali na zadatke.

Prve prave križaljke pojavile su se prije više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svijetom i dobivale razne oblike: klasične križaljke, talijanke, švicarske, slogovne križaljke, a u najširim krugovima rješavača iznimno su popularne skandinavke.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here