Home Zanimljivosti Naučnici otkrili: Boja vaših očiju pokazuje koliki vam je prag bola

Naučnici otkrili: Boja vaših očiju pokazuje koliki vam je prag bola

431
0
SHARE

Zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Pitsburgu, sada se zna da boja očiju pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, kao i ko je za koje sportove talentovan.

Prema njihovoj studiji, plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima, pokazalo je istraživanje.

Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa tamnookim osobama.

Zašto je to tako? Naučnici su odgovor pronašli u genima. Prvo, postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Međutim, osim što “boje” oči, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, primera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena, postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima kod kojih je neophodno planiranje, poput igranja golfa.

izvor b92.net