Home Zanimljivosti Nevjerojatno saznanje: Ulje kanabisa natjera stanice raka da izvrše samoubistvo

Nevjerojatno saznanje: Ulje kanabisa natjera stanice raka da izvrše samoubistvo

930
0
SHARE

Ulje kanabisa postiže efekt uništavanja stanica raka u vidu apoptoze (samouništenja), što je i dokazano u testovima na životinjama. Stanice nakon tretiranja kanabinoidi su se uništavale same od sebe

 

Apoptoza (grčki: απόπτωσις označava opadanje) je oblik programirane stanične smrti koji se javlja u fiziološkim i patološkim procesima u organizmu. Apoptoza je ograničena na pojedinačne stanice, kada sama stanica sprovodi programiranu smrt tj. izvršava samoubojstvo i ne javlja se upalna reakcija, pišu “Vestinet“.

Za razliku od nje kod nekroze dolazi do smrti velikog broja stanica više različitih tkiva, kao posljedica djelovanja stranih faktora, pri čemu se javlja upala.

U patološkim procesima također dolazi do aktivacije programirane stanične smrti. Stanice koje su inficirane virusom npr. stanice jetre – hepatocita inficirane virusom hepatitisa izvrašavaju stanično samoubojstvo (apoptozu).

Kada se uslijed djelovanja nekog štetnog čimbenika kao što su zračenje, infekcija, hipoksija, tumorska mutacija, stanica ošteti u tolikoj mjeri da je popravak nemoguć, a stanica još uvijek živi, ​​pokreće se apoptoza i ovakve stanice izumiru. To je jedan vid obrambene reakcije da bi se spriječio nastanak oštećenja stanica koje mogu npr. dovesti do tumora. Uopće nemogućnost stanica izvršiti apoptozu jedan od bitnijih faktora u nastanku tumora.

Terapeutski potencijal kanabisa je neograničen i seže mnogo dalje od liječenja mučnine i suzbijanja bola.

Kristina Sanchez, molekularni biolog sa Sveučilišta Kompultense u Madridu, Španjolska, proučavala je molekularnu aktivnost kanabinoida više od 10 godina i za to vrijeme su ona i njezini kolege otkrili da tetrahidrokanabinol ili THC, primarna psihoaktivna komponenta kanabisa, uništava stanice tumora ne napadajući zdrave stanice.

Ovo nevjerojatno otkriće je na neki način bilo neočekivano, pošto su Sanchez i njezin tim prvobitno proučavao stanice raka mozga kako bi shvatili način na koji one funkcioniraju.

Međutim, oni su u međuvremenu primijetili da se broj stanica tumora u prisustvu THC znatno smanjuje, kako pri laboratorijskim testovima, tako i u testovima na životinjama.

Sanchez je ovo prvi put navela 1998. godine, objavljujući rad o antikancerogenom djelovanju THC u europskom biokemijskom žurnalu.

“Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, Rafael Mekulam sa Hebrejskog sveučilišta u Izraelu je naveo da primarno spoj u marihuani proizvodi psihoaktivne učinke koji su nam dobro poznati”, objasnila je Sanchez u intervjuu za Cannabis Planet. “Nakon otkrića ovog spojevi koje je nazvano THC, postalo je jasno da ovis pojevi djeluju na razini stanica nekakvim molekularnim mehanizmom”.

Ljudsko tijelo je napravljeno za korištenje kanabinoida, otkrilo je istaživanje

Kasnije istraživanje osamdesetih godina 20. stoljeća, otkrilo je da ljudsko tijelo sadrži dva specifična receptora za THC koji vežu THC i druge kanabionide. Ovi prirodni receptori omogućuju ljudskom tijelu da unosi kanabinoide i ostvari pozitivan učinak na organizam.

“Endokanabionidi, receptori i enzimi koji sintetiziraju i proizvode endokanabinoide, ali i nastaju iz endokanabinoida predstavljaju endokanabinoidni sustav”, dodala je Sanchez.

“Mi sada znamo da endokanabinoidni sustav regulira mnoge biološke značajke: apetit, unos hrane, motoriku, reprodukciju, ali i mnoge druge značajke. Upravo zato marihuana ima tako širok terapeutski potencijal”.

Neki ljudi već koriste ulje od kanabisa pod komercijalnim nazivom “Feniksove suze” kako bi se izliječili od raka. Kada se inhaliraju ili konzumiraju, kanabinoidi dospijevaju u prirodni tjelesni endokanabinoidni sustav, vežući se za specifične receptore na isti način kao i endogeni kanabinoidi. Na taj način se postiže efekt uništavanja stanica raka u vidu apoptoze (samouništenja), što je i dokazano u testovima na životinjama.

“Stanice mogu se uništiti na razne načine, a nakon tretiranja kanabinoidima one su su uništavale same od sebe”, otkrila je Sanchez. “Jedna od prednsti kanabinoida jeste da selektivno napadaju stanice raka. To znači da nemaju nikakav toksični učinak na normalne, netumorske stanice. To je veliki pomak u odnosu na standardnu ​​kemoterapiju koja uništava gotovo sve stanice”.

Upravo takav učinak imaju “Feniksove suze” koje je izmislio kanadski istraživač Rick Simpson, a koje su izliječile mnoge ljude od raka.

“Nije mi jasno zašto kanabis još uvijek nije legaliziran obzirom na svoj široki terapeutski potencijal”, rekla je Sanchez.

Izvor: vestinet.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here