Home Zanimljivosti OVO MORATE ZNATI: 3 najgore vrste doručka

OVO MORATE ZNATI: 3 najgore vrste doručka

1517
0
SHARE

Ako želite da dan započnete i zdravo i da telu pružite potrebnu energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka

Doručak je najzdraviji i veoma važan dnevni obrok.

Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred nama. Ako želite da dan započnete i zdravo i da telu pružite potrebnu energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti

Kupovni voćni sokovi puni su šećera i aditiva. Ovakav napitak uzet natašte trenutno će vam dati energiju, ali će vam je i brzo oduzeti. Isto tako, oni nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Ako želite da započnete dan na pravi način, radije posegnite za čašom sveže ceđenog soka od pomorandže, jer sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, i obogatite ga porcijom žitarica. Isto vredi i za voćni jogurt, pa radije izaberite kefir ili jogurt pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Pekarski proizvodi

Peciva i proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i siti, ali često sadrže dosta aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrednostima koje su organizmu potrebne za normalan rad. Zato radije birajte ona od celovitih žitarica i začinite ih nekim laganim mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom..

FOTO: SHUTTERSTOCK

Zidarski doručak

Ovaj doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti, a nezdrave masnoće će završiti kao masno tkivo. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz prepečeni ili integralni hleb i čaj.

DOBAR SAVET: Ujutro popijte sveže isceđen sok od pomorandže

Autor: Foto: Shutterstock