Home Zanimljivosti OZBILJNO UPOZORENJE SRPSKOG DOKTORA: “Nikako, ali NIKAKO ne kupujte maloj djeci ovo”...

OZBILJNO UPOZORENJE SRPSKOG DOKTORA: “Nikako, ali NIKAKO ne kupujte maloj djeci ovo” …

12360
0
SHARE

Godinama vlada opterećujući trend kupovine skupocjene obuće za djecu kako bi se predupredila pojava “ravnih stopala”. Naš uvaženi stručnjak, Prim. Dr sc. Ljubomir Georgijević, obratio se javnosti tim povodom. Njegov stav o kupovini dječije obuće prenosimo u cjelosti.

 

Na dječijem odjeljenju „Instituta Banjica“ radio sam cio svoj radni vijek, a načelnik dječijeg odjeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio sam preko dvadeset godina. Učinio sam veliki broj operacija na dječijim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stečenih deformiteta.

Kao dokazani stručnjak, moram da reagujem na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu djecu.

Dijete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dječijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života.

U tom životnom periodu djete će stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i sa četiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrijediti, ali ubod će povrediti kožu a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

Cipele sa „lijepo izvajanim uloškom“ raznih proizvođača govore o njihovom „naporu“ da učine vašem djetetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cijene cipela za bebe i malu djecu kao da su broj 56.

ZAŠTO?

Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišića, koji isključivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprečni svod. Sloj masnog tkiva u prve četiri godine štiti od povreda osim plantarne fascije i tu grupu mišica i prateće krvne sudove i nerve. Zbog svoje mase „prikrivaju“ formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlučuju da proglase „ravna stopala“.

Kada u obuću smjestimo uložak, vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajući prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dijete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi „da ima osjećaj kao da ima kamen u cipeli“.

Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti isključujemo funkciju plantarne muskulature (već pomenuta dva sloja po osam mišića) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isključena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši“ i tada stvarno postaje „ravno stopalo“.

Da vas dalje ne bih ubjeđivao šta je dobro, a šta ne za stopalo vašeg djeteta, idite u prvi razred osnovne škole i zamolite da se sva djece izuju. PORAZ! Skoro da nema djeteta sa normalnom konfiguracijom stopala. Idite na ulicu i pronađite romsko dijete/ciganče (bez namjere da bilo koga vređam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite.

BEZ IKAKVIH ULOŽAKA!

Za dijete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zaštićeno od vlage i hladnoće bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema veličini cipele, da dijete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi. U najranijem dijelu hoda kada je hod uglavnom po kući – isključivo koristiti štrikane nazuvke, koje proizvode bake.

Pa u početku i za prvi izlazak u dvorište ili parkić, a još je bolje u toplim mjesecima, da dijete bude boso. Da se našalim, ali sam pomalo i ozbiljan, kada kažem da cipele treba kupiti kada dijete stane na sred sobe i kaže „hoće li neko ovde i meni kupiti cipele“. Patike nisu potrebne dok dijete ne počne da se bavi sportom, jer uglavnom sve patike imaju ugrađen uložak.

Prim. Dr sc. Ljubomir Georgijević Specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju

Izvor: webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here