Home Zanimljivosti Pogledajte šta se sve vašem telu tačno dešava kada pijete kafu na...

Pogledajte šta se sve vašem telu tačno dešava kada pijete kafu na prazan stomak

509
0
SHARE
Da li pravite ogromnu grešku ako ujutru prvo popijete kafu kako biste se probudili i smogli snage da krenete u radne pobede?
Istraživanja pokazuju da kafa ima mnoga korisna dejstva, ali ukoliko se pije na prazan stomakmože da bude jako štetna za zdravlje.

Kafa može da olakša bol u mišićima, poboljša memoriju, budnost organizma i spreči pojavu bolesti kao što su Parkinsonova bolest i dijabetes. Kada se ona konzumira na prazan stomak, povećava proizvodnju želudačne kiseline, a ukoliko je vaš digestivni trakt osetljiv može da utiče na rad stomaka i ubrza lupanje srca.

Poremećaj hormona u organizmu

Kafa na prazan želudac može da poveća anksioznost, nervozu, ubrza rad srca, iritaciju i ometa pažnju. Ona ujutru utiče na na naš unutrašnji sat koji je zadužen za kontrolu hormona kortizola koji se luči u stresnim situacijama.

Kortizol dostiže svoj maksimum između 8 i 9 sati ujutru i tako budi vaš organizam, a ukoliko popijete kafu pre toga remetite prirodni ritam. Zbog toga je najbolje da kafu pijete između 10 sati i podneva. Ukoliko godinama pijete kafu na prazan stomak bez bilo akkvih simptoma, onda možete da nastavite sa tim. Ali, ako imate neki od ovih simptoma razmislite o tome da prvo nešto pojedete ili popijte veliku čašu vode pre nego popijete kafu na prazan želudac.

Kofein iz kafe sprečava normalnu proizvodnju hormona serotonina, odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti. Ako pojedinac pije kafu na prazan stomak, može da primeti naglo podizanje raspoloženja, ali i naglo spuštanje nakon sat-dva. Ako se kafa pije više puta tokom dana, lučenje serotonina postaje zavisno od spoljnih nadražaja, iako treba da bude prirodan rezultat rada organizma.

Crna ili kafa sa mlekom?

Crna kafa će vam dati više energije i ubrzaće rad mozga, za razliku od kafe sa mlekom koje vas samo usporava. Ako želite ranije da odete na spavanje onda izbegavajte kafu kasno poslepodne. U suprotnom, crna kafa će vas držati budnima do kasno u noć. Ukoliko imate problema sa želudačnom kiselinom, onda je za vas bolji izbor kafa sa mlekom.Izbegavajte crnu kafu jer ona samo povećava kiselost vašeg organizma.

izvor telegraf.rs