Home Zanimljivosti PRIRODNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

PRIRODNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

1963
0
SHARE

Kada vam život da limun, možete da napravite limunadu, kako već kaže poznata poslovica. Ali, takođe možete dobro da očistite kuću na prirodan i povoljan način.

Verovatno znate da je limun zaista dobro prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjanje raznih mrlja, a ovaj tekst neka vam posluži kao mali vodič kako tačno možete da ga iskoristite u svom domu.

Mikrotalasna rerna

Osim što ćete je očistiti, imaće i svež miris. Nasecite kriške limuna i stavite ih u posudicu s vodom. Smestite je u mikrotalasnu, pa je uključite tako da voda proključa. Pustite da se para otpušta oko 15 minuta, pa obrišite unutrašnjost pamučnom krpom.

Daska za sečenje

Limun će uništiti sve preživele bakterije ako ga pomešate sa solju i malo praška za pecivo. Prvo dasku posolite i pospite praškom, a zatim istrljajte polovinama limuna.

Uklonite mrlje

Ovaj trik pomaže čak i kod osetljivijih tipova tkanina. Mrlju na tkanini pospite solju i iscedite limun, pa ostavite da stoji pola sata, a zatim isperite sirćetom i toplom vodom.

Uglancajte mesingane predmete

Još jednom, kombinacija soli i limunovog soka biće vrlo korisna za čišćenje sjajnih mesinganih predmeta. Napravite rastvor, pa utrljajte krpom na predmet i dobro uglancajte. Isperite i obrišite. Naravno, prethodno obavezno proverite da limunov sok neće naškoditi mesingu – pre nego što počnete čišćenje koristite malu oblast za testiranje efekta limunskog soka na ovom materijalu.

Neka se slavine takođe sjaje

Problem s naslagama kamenca i prljavštine na slavinama čest je problem, pogotovo u gradovima s tzv. tvrdom vodom. Premažite ih limunom, malo istrljajte, pa isperite. Ako se nakupilo više kamenca, pustite da sok malo odstoji i otopi naslage.

Miris znoja na odeći

Ponekad se na majicama u predelu pazuha oseća miris znoja čak i nakon pranja. Mnogi to primete kod peglanja. To možete da rešite tako što ćete pre pranja veša taj deo tkanine natopiti sokom od limuna i zatim ubaciti u veš mašinu.

Ovlaživač ili osveživač vazduha

U zimskim mesecima vazduh u domu često je suv zbog grejanja. Da biste prirodno navlažili vazduh u prostoriji, stavite nekoliko kriški limuna u vodu i pustite da ključa. Ujedno ćete dobiti i ugodan miris u prostoru. Džoli Ker je u Americi poznata kao veliki stručnjak za čišćenje i organizaciju stana, a za magazin ”Huffington post” otkrila je jedan trik s limunom. Skuvajte koru od limuna u vodi i sipajte je u raspršivač nakon što se ohladi. Koru ćete ukloniti, a voda će biti jeftin osveživač vazduha u kući.

izvor kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here