Home Zanimljivosti REŠITE PROBLEM ZAČEPLJENOG NOSA: Postoji 5 načina da prodišete!

REŠITE PROBLEM ZAČEPLJENOG NOSA: Postoji 5 načina da prodišete!

385
0
SHARE

Rešite problem inhalacijom, toplim oblogama i vlaženjem prostorija.

Čim stignu hladniji dani, počinju problemi sa prehladom, sinusima i začepljenim nosom.

Tada tražimo neka brza i jednostavna rešenja da što pre rešimo problem. Donosimo vam nekoliko prirodnih načina koji efikasno pomažu da s lakoćom prodišemo.

Evo nekih od njih.

1. Inhalirajte se čajem od kamilice

 

U vruću vodu stavite kamilicu, pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je velikim peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. I na radijator u spavaćoj sobi možete da stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplota radijatora će podstaći isparavanje i dok spavate, udisaćete lekovitu paru. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

2. Koristite ovlaživač vazduha

 

Disanje u vlažnom okruženju ublažava nadraženost tkiva u nosu i sinusima i olakšava izduvavanje nakupljenog sekreta. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Istuširajte se vrućom vodom

 

Kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava sekret koji potom lakše izlazi, što pruža olakšanje.

4. Pijte dovoljno tečnosti

 

Najidealnija je voda, ali dobri su i čaj ili supa, limunada… Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi, pa se pritisak u sinusima smanjuje.

5. Stavite toplu oblogu

 

Peškir umočite u toplu vodu, ocedite ga i stavite na lice. Toplota će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno.

 

Foto: Shutterstock