Home Zanimljivosti Rešite se atletskog stopala i uživajte u letnjoj obući

Rešite se atletskog stopala i uživajte u letnjoj obući

570
0
SHARE

Ako imate neprijatan problem s gljivicama, ne očajavajte nego ga što pre otklonite
Jedva smo čekali da stigne proleće! Ne samo mi, nego i naša stopala, koja su nekoliko meseci bila zarobljena u čarapama, cipelama i čizmama.

Teška zimska obuća bila je i idealno mesto za razvoj gljivica na nogama, jer one vole tamna i vlažna mesta. Ako ste slučajno zaradili gljivičnu infekciju stopala, koja se naziva atletsko ili sportsko stopalo (često se javlja kod sportista), primetićete simptome poput crvenila, perutanja i svraba kože oko nožnih prstiju, dok nokti zaraženi gljivicama menjaju boju, lako se lome i imaju neprijatan miris. Teži oblici bolesti praćeni su vlažnim mehurićima. Osim sportista i osoba koje se pojačano znoje, češće obolevaju muškarci jer i leti neretko obuvaju patike i zatvorenu obuću.

Ovaj problem veoma je čest, a ukoliko ga imate, veoma je važno s lečenjem početi na vreme, a, biće dovoljna lokalna terapija kremama i rastvorima.

Kako ih se rešiti

Obolela mesta je najbolje tretirati kremama (ukoliko je potrebno i lekovima) koje će vam preporučiti lekar. One vrlo brzo deluju i već nakon relativno kratkog vremenskog perioda nanošenja možete osetiti olakšanje – nestaju svrab i peckanje – ali treba nastaviti s korišćenjem još barem dve nedelje po nestanku simptoma jer gljivice su vrlo sklone vraćanju.

Prevencija

Prevencija je isto bitna, pa tako imajte na umu da gljivice mnogo vole vlagu. Zato uvek nakon kupanja i tuširanja dobro posušite stopala i područje kože između prstiju, nemojte bosi hodati po javnim mestima kao što su bazeni, saune ili spa-saloni, a isto tako nipošto nemojte deliti peškir s drugim osobama.

FOTO: SHUTTERSTOCK

KAKO SPREČITI INFEKCIJU

1 Svakodnevno perite stopala

2 Dobro osušite stopala posle kupanja, naročito pregibe između prstiju

3 Izbegavajte tesnu obuću i čarape

4 Nositi otvorenu obuću tokom leta
5 Neka obuća bude od kože, nikako od veštačkih materijala, kako bi stopalo moglo da diše

6 Nosite pamučne čarape koje upijaju znoj i presvlačite ih jednom dnevno ili češće ako je potrebno

7 Posipajte obuću i stopala antigljivičnom praškom ili puderom

Redovnim pridržavanjem ovih mera prevencije moguće je izbeći ovu neprijatnu gljivičnu infekciju stopala, koja neretko zahteva dugotrajno i uporno lečenje.

izvor:kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here