Home Zanimljivosti Slavna njemačka naučnica uzdrmala javnost: Ovo je dokaz da Bog postoji!

Slavna njemačka naučnica uzdrmala javnost: Ovo je dokaz da Bog postoji!

6412
0
SHARE

Naučnici su i sami dokazali da je uslov za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduslova koje je univerzum morao naštimati. Zar nije logično da postoji neko ko je te preduslove naštimao, pitala se Barbara

Poznata profesorka teorijske fizike na Univerzitetu u Darmštatu u Njemačkoj, Barbara Drosel, navela je da vjeruje da je Bog stvorio univerzum, piše “Stil“.

Imala sam 13 godina kada sam odlučila da želim da postanem naučnica. Tada sam pokušala da čitam Ajnštajnovu teoriju relativiteta. Uživala sam u čitanju naučne fantastike, a moja nastavnica matematike i fizike mi je bila idol. Mislim da je nauka nešto fantastično i da je razumijevanje prirode veoma nagrađujuće“, rekla je Droselova.

Ona kaže da zakoni prirode postoje od postanka univerzuma, a za zakone fizike tvrdi da ne oslikavaju u potpunosti zakone prirode.

Zakoni fizike su idealizacija, pretpostavka koja radi dobro, ali je ograničena u smislu validnosti. Na primjer, Njutnovi zakoni imaju ograničenja u kvantnom svijetu mada u svakodnevnim uslovima rade sasvim dobro. Dakle, pošto su zakoni prirode u neku ruku pretpostavke, ne smijemo bazirati mišljenje o svijetu na osnovu njih. Isto tako moramo napraviti razliku između naučnih zaključaka i filozofskih teorija. Na primjer, mnogi ljudi kažu da je nepostojanje Boga naučni zaključak. Međutim, to je samo filozofska interpretacija“, navodi Droselova.

Droselova tvrdi da, iako naučnici vjeruju da je univerzum nastao Velikim praskom prije 13 milijardi godina, ona vjeruje da je univerzum zajedno sa zakonima prirode stvorio Bog.

Naučnici su i sami dokazali da je uslov za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduslova koje je univerzum morao naštimati. Zar nije logično da postoji neko ko je te preduslove naštimao?“, pitala se Barbara.

Naravno, ona tvrdi i da samo naštimavanje nije dokaz da Bog postoji jer nije na nauci da to zaključi, već je to veoma ubedljiva filozofska interpretacija naštimavanja.

Droselova takođe tvrdi da ne vjeruje u mogućnost postojanja više univerzuma, iako ne isključuje tu mogućnost. Ona smatra da je postojanje više univerzuma samo alternativa vjerovanju u Boga jer ako Bog ne postoji, onda su zakoni prirode najviša sila u univerzumu.

Ipak, na pitanje da li bi mogla da dokaže da Bog postoji, Droselova je rekla da Bog nije predmet naučnih istraživanja niti matematičkog dokazivanja, pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Droselova kaže da postoje tri filozofska pitanja koja daju dobar razlog za postojanje Boga:

1) Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kom se stvari dešavaju, sasvim je logično da je neko te zakone stvorio.

2) Zašto naši umovi mogu da razumijeju ove zakone? Očigledno je da je Bog želio da ih razumijemo.

3) Zašto je život u univerzumu moguć? Poznato je da izvesne vrijednosti moraju biti usko naštimovane da bi nastao život u univerzumu. Objašnjenje iz matematičkog ugla je da postoji mnoštvo univerzuma sa različitim vrijednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Droselova je dala komentar i na Hokingovu “teoriju svega”, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode. Ona je rekla da je takva teorija suviše “redukcionistička” i da elektromagnetizam i gravitacija ne mogu da budu osnovne sile prirode jer oni ne bi ni postojali bez zakona univerzuma.

Ona je dodala i da teorija evolucije ne mora da bude kontradiktorna sa postojanjem Boga.

Činjenica je da sav život ima zajedničko porijeklo i da je vremenom evoluirao. Teorija evolucije je samo mehanizam menjanja vrsta kroz vrijeme. Prihvatanje te teorije ne mora da znači da Bog ne postoji“, zaključila je naučnica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here