Home Zanimljivosti Uvijek kijamo žmureći

Uvijek kijamo žmureći

348
0
SHARE

Ne trudite se da se suzdržavate u kijanju, jer studije pokazuju da bi organizam za to mogao opasno da vam se “osveti”. To je prirodan način da izbacimo loše čestice koje smo udahnuli, a koje su se taložile u nosu.

Rekord u neprekidnom kijanju čuva Dona Grifits iz Ročestera. Ova Britanka je kijala bez prestanka 978 dana, jednom na svaki minut.

Dobrodošli u sezonu virusa. Naoružajte se strpljenjem i ne trudite se da se suzdržavate u kijanju, jer studije pokazuju da bi organizam za to mogao opasno da vam se “osveti”. Ako pokušate da nasilno “obuzdate” kijavicu, može da vam se desi sledeći scenario – slomljeni krvni sudovi u očima, oslabljeni u mozgu ili probijena bubna opna. Prihvatite da je to refleks koji ne možemo da kontrolišemo i koji ne radi jedino dok spavamo! Evo još nekoliko zanimljivih informacija o kijanju

* Kijamo da bismo “restartovali” nos

Istraživači su pre pet godina konstatovali da nam je s vremena na vreme kijavica i te kako potrebna, jer je to prirodan način da izbacimo loše čestice koje smo udahnuli, a koje su se taložile u nosu. Taj biološki “restart” aktivira sila pritiska koja se stvara prilikom kijanja.

* Srce radi i dok kijamo

Zabluda je da kada kinemo, naše srce “preskoči” i vrati se u normalan ritam tek kada otkijamo svoje. Istina je da se broj otkucaja minimalno smanjuje, jer duboko udišemo kada kijamo, ali srce je i dalje u “kasu”.

* Kijavica je “brza” oko 60 kilometara na sat

Stručnjaci su mjerili brzinu kojom putuje kijavica, kada su otkrili da je njena najmanja kilometraža po satu – 50. Ima i onih teorija po kojima je brza čak 160.

* Tokom kijanja izbacimo do 40.000 kapljica

Svaki put kada kinemo, oko 40.000 kapljica izleti napolje i ispuni cijelu sobu. Ako ne stavimo maramicu na nos i ruku na usta dok kijamo, kapljice mogu da odlete toliko daleko, da će ispuniti prostor i do devet kvadratnih metara.

* Uvijek kijamo žmurećki

Svaki put kada kinemo, zatvorimo oči i pitamo se zašto smo to uradili. To se dešava zato što mozak prima poruku da ćemo lakše “preživjeti” paniku, a ona, htjeli-ne htjeli, ide uz kijanje.

izvor zenskikutak.rs