Home Zanimljivosti Uz pomoć 350 godina stare metode svakoga ćete ubediti da promeni mišljenje

Uz pomoć 350 godina stare metode svakoga ćete ubediti da promeni mišljenje

756
0
SHARE

Možda niste čuli za Bleza Paskala, ali ovaj filozof, pronalazač i matematičar iz 17. veka je primenjivao trik s kojim bi svako od nas mogao da profitira.

Paskal je smislio metod koji može da promeni mišljenje svake osobe.

– Kada želimo da popravimo nešto, da pokažemo nekome da greši, moramo pogledati stvari iz njegove vizure, jer s te strane je i istina koju treba da mu priznamo, a istovremeno treba da mu otkrijemo i da greši.

On je onda zadovoljan jer vidi da nije pogrešio, već samo nije video sve strane.

Ljude je generalno bolje ubediti razlozima koje su sami otkrili, nego onim koje su primetili drugi – pisao je Paskal.

Drugim rečima, ako se neko ne slaže sa vama, treba prvo da istaknete stvari koje je uradio dobro, a onda ga samog pustite da nije u pravu.

Paskal objašnjava da je ubeđivanje saznovano na empatiji, a Artur Markman, profesor psihologije na Univerzitetu Teksas u Ostinu je rekao da uprkos činjenici da su od Paskalove teze prošli vekovi, njegov trik i dalje dobro prolazi.

– Prva stvar koju morate da uradite da bi neko promenio mišljenje je da spustite njegov odbrambeni zid i sprečite ga da se ukopa na poziciji na kojoj već stoji. Ako odmah počnem da vam govorim sve razloge zašto niste u pravu, vi nemate motiv za saradnju. Ali ako počnem sa: “A da, zaista si ovde izneo nekoliko odličnih stvari, mislim da su to jako važne pitanja”, onda drugoj strani dajete razlog da poželi da sarađuje i to postaje deo razmene.

Markman je objasnio još jednu Paskalovu misao.

– Ukoliko imam neku ideju, sigurno verujem da sam ja njen vlasnik, a suprotna tome je situacija u kojoj ja uzmem vašu ideju i na neki način vam priznajem autoritet i dajem zasluge po tom pitanju. Mnogi ljudi ne žele to da urade – kaže on. Razmislite o ovome ako želite bez drame da promenite nečije mišljenje. Prepišite mu zasluge, a onda sugerišite šta ste hteli.

izvor noizz.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here