Home Zanimljivosti Žao nam je, ali odvratna navika vašeg supružnika pomaže vam živjeti duže

Žao nam je, ali odvratna navika vašeg supružnika pomaže vam živjeti duže

661
0
SHARE

Mislili smo da smo do sada svašta čuli, no izgleda kako smo se opako prevarili. Svi znaju kako oženjeni ljudi imaju tendenciju dulje živjeti. Možda je zbog manje stope rizika od visokog krvnog tlaka, ili pak dijabetisa tipa 2.

Iznenađujuća činjenica frapirala je javnost. Naime, plinovi kojima vas muči vaša bolja polovica, povećavaju vaš životni vijek. Ukratko vjetar vaše bolje polovice potiče vašimunološki sustav. Da, dobro ste pročitali.

Istraživači sa Sveučilišta u Exeteru otkrili su da sumporni sulfid može imati potencijalne zdravstvene prednosti. Naravno kako je ‘isporučen’ u malim dozama – i nitko nije bolji u isporuci (dnevno) doze kao prosječan suprug, prenosi Reader’s Digest.

“Kako bismo razumjeli znanost o prolasku plina, moramo razumjeti običnu mjeru mikroba koji se nalaze u ljudskom tijelu”, objašnjava dr. Sc. AJ Troiano, biomedicinski znanstvenik i konzultant. “To nisu mikrobi koji imaju zaštitna svojstva, nego imaju nusprodukte koje proizvode tijekom normalnih metaboličkih procesa”, kazao je.

Istraživanje je pokazalo da smrdljivi mikrobni nusprodukt koji većina žena mrzi, zapravo bi mogao smanjiti rizik od raka, srčanog udara, moždanog udara, artritisa i demencije. Prema drugim istraživanjima, brak je važan čimbenik koji utječe na bolje preživljavanje pacijenata koji boluju od srčanog udara, što znači da čak i ako ste već pretrpjeli zdravstvene probleme, puštanje vjetra vaše bolje polovice ‘produljuje’ vaš život. 

“Naši rezultati ukazuju da ako se stanice pod stresom liječe AP39, mitohondrije su zaštićene i stanice ostaju žive”, kaže profesor Matt Whiteman sa Sveučilišta Exeter.

Sljedeći puta, barem za sada, kada se naljutite jer vas vaša bolja polovica ‘bombardira’ plinovima imajte na umu kako znanstvenici tvrde da vam to štiti zdravlje.

izvor dnevno.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here