Home Zanimljivosti Zašto mačke imaju potrebu da donesu mrtav plijen svom vlasniku?

Zašto mačke imaju potrebu da donesu mrtav plijen svom vlasniku?

880
0
SHARE

Mačke su kompleksna bića – s jedne strane su slatke, umiljate i lijene, a sa druge surovi predatori.

Većina vlasnika mačaka zna kako izgleda promjena ponašanja kod njihovih ljubimaca onog trenutka kada neki insekt uleti u kuću. A nije neobično ni da mačka donosi plijen svom gazdi. Pitate se – zašto to rade?

Iako mislite da vas vaša mačka dovoljno poznaje da zna da vam je tako nešto gadno, ona jednostavno želi da vam pokloni svoj plijen. Prije nekoliko hiljada godina, prije nego što su mace postale domaće životinje, one su bile predatori i svoje mačiće su učile kako da love, a plijen bi upravo njima poklanjale.

Ritual lova bila je glavna stvar koja je obezbjeđivala njihovu egzistenciju i prenosila se s koljena na koljeno. Čak i danas kada su se odomaćile, one imaju usađen lovački gen u sebi i pokušavaju i nas da nauče kako da lovimo. Ako vam donese živu životinju u zubima, to je zato što želi da vas nauči kako vi da je dokrajčite. Isto važi i ako se igraju sa mrtvom životinjom. Dakle, mačke žele da prenesu predatorski gen i na svoje vlasnike.

Takođe, studije su pokazale da je to i jedan od načina na koji želi da se zbliži s vlasnikom ili da impresira svog vlasnika, a posebno mužjaci usvajaju ovo ponašanje.

Ipak, nisu samo mrtve životinje ono čime maca želi da vas impresionira. Neke blesave mace donose svojim vlasnicima čarape, pa čak i namirnice iz kante za smeće, kao i mnoge druge stvari, kojima žele da im pokažu da treba da se zabavljaju baš kao i one, piše “B92“…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here