Home Zanimljivosti Zbog štitnjače sam se stalno debljala iako sam vrlo malo jela

Zbog štitnjače sam se stalno debljala iako sam vrlo malo jela

6109
0
SHARE

Nakon majčine smrti počela sam osjećati strašan umor, bila sam nervozna, a trening nisam mogla izdržati. Dijagnoza je bila hipotireoza. Puno toga sam promijenila, ispričala nam je Sanja

 

Samo sam se debljala, a jako malo sam jela. Sa 66 kilograma sam došla na 90 u samo nekoliko mjeseci, priča plivačica Sanja Jovanović kako je počela njena bitka s hipotireozom, odnosno usporenim radom štitnjače.

– Nakon smrti majke 2010. godine počela sam osjećati strašan umor, malaksalost, bila sam nervozna, a trening nisam mogla izdržati. Uz sve to počela sam se jako debljati iako sam malo jela – kaže Dubrovčanka Sanja Jovanović, plivačica koja se s hipotireozom susrela sa samo 23 godine. Vjeruje kako je razlog njenoj tegobi, uz lošiju prehranu, bila velika količina stresa s kojim se svakodnevno nosila.

– Bila sam pod strašnim stresom još u vrijeme majčine bolesti, a budući da se profesionalno bavim sportom, stres je nemoguće izbjeći. Danas se puno bolje nosim sa stresom, zrelija sam i pametnija. Mislim da, što smo stariji, to smo zreliji i otporniji – kaže.
Jasno joj je tad bilo da s njenim tijelom nešto nije u redu. Imala je sreće, kako kaže, jer je njen trener odmah prepoznao simptome koje je imala.

Ipak je štitnjača kraljica tijela, kaže Sanja

– U travnju sam osjetila da nešto ne valja pa me trener pustio na odmor preko ljeta jer je mislio da sam psihički loše zbog svega što mi se dogodilo. Vratila sam se u rujnu s 89 kilograma. Nisam mogla ni hodati ni disati. Tad smo zaključili da je vjerojatno problem u štitnjači. Odmah sam potražila stručnu pomoć te se pokazalo da smo bili u pravu. Počela sam sa svakodnevnom terapijom i trebalo mi je godinu i pol da izgubim kile i vratim se u formu. Sportska karijera mi je u tim trenucima bila upitna – rekla je Jovanović.

Kakva god dijagnoza bila, nije ju lagano prihvatiti. Činjenica da nešto u tijelu više ne radi kako treba nije ugodno saznanje, ali s time se treba naučiti nositi.

– Sve mi je to jako teško padalo, plašilo me. Ipak je štitnjača kraljica tijela. Najviše su me plašile stalne oscilacije u raspoloženju. Malo sam bila vesela, malo plakala pa vrištala. Bilo je neizdrživo – prisjeća se Sanja.

Kaže kako je promijenila način prehrane i to, uz reduciranje stresa, smatra zaslužnim za poboljšanje svog stanja.

 Fokusirala sam se na zdravo. Počela sam jesti puno voća i povrća, pretežno kuhano. Izbjegavam prženo i pohano, čips i slično. Ugljikohidrate prvih godinu dana uopće nisam jela. Trudila sam se izbaciti što je više moguće šećera. Kroz dan imam četiri-pet obroka, međuobroke u kojima je uvijek voće te ne jedem nakon šest sati popodne – kaže.

Naučila je slušati tijelo i život je prilagodila mogućnostima svog organizma u to vrijeme.

– Počela sam se dobro osjećati, zdravije sam jela, puno i dobro spavala i sve se posložilo. Danas više ni lijekove ne pijem, a zdravom prehranom i sretnim te ispunjenim životom održavam dobro stanje
 – zaključuje s osmjehom Sanja.

Skoro sam odustala

Bila sam tužna i umorna. Godine 2010. i 2011. rezultati su bili katastrofa. Bilo je ili ću odustati ili ću stisnuti i ići dalje, no ja sam nekako više odustajala. Nisam imala snage. No 2011. se sve nekako počelo normalizirati, kile su same počele padati, a ja sam mogla sve intenzivnije trenirati i vratiti se u svoju rutinu prije bolesti. Tek 2012. godine se sve posložilo – prisjetila se Sanja. Sljedeće godine srušila je i rekord Mediteranskih igara na 50 m leđno.

Top 5 savjeta za kontrolu štitnjače Sanje Jovanović

1. Smanjite stres

Iako ga je danas nemoguće izbjeći, važno je smanjiti ga što više i sebe staviti na prvo mjesto. Usredotočite se na sebe i budite sami sebi dovoljno važni, savjetuje Sanja.

2. Zdrava prehrana

Važno je što unosimo u sebe. Prehranu temeljim na kuhanom povrću i voću. Ugljikohidrate uopće nisam jela prvih godinu dana. Ako si priuštim vrećicu čipsa, idućih par dana jako pazim, kaže.

3. Kvalitetan san

Kvalitetan i redovit san nevjerojatno je važan. Svake noći spavam minimalno od sedam do osam sati. San je tijelu potreban da se obnovi te da ga ne stavljam u nepotreban stres.

4. Četiri ili pet redovitih obroka

Svaki dan imam 4-5 redovitih, kuhanih obroka i dva međuobroka koji obavezno sadrže voće. Izbjegavam masno, prženo i teško, a nakon 18 sati ne jedem, rekla je Sanja.

5. Slušajte svoje tijelo

S godinama sam naučila slušati svoje tijelo i njegove potrebe. Ono je uvijek bilo u pravu. Sebe sam stavila na prvo mjesto. Pazim na sebe, sretna sam i ispunjena, govori.

Izvor: 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here