Home Zdravlje 6 ZNAKOVA DA VAŠEM TELU NEDOSTAJE KALIJUM: Ovi simptomi ukazuju da vam...

6 ZNAKOVA DA VAŠEM TELU NEDOSTAJE KALIJUM: Ovi simptomi ukazuju da vam je ugroženo zdravlje

934
0
SHARE

Kalijum je važan mineral koji je neophodan za pravilan razvoj mišića, zdrav nervni sistem i rad srca, a evo kako da prepoznate da li patite od nedostatka ovog minerala, piše Lepa & srećna.

Nedostatak kalijuma je oboljenje koje se stručno naziva hipokalijemija ili hipokalemija, a simptomi često mogu greškom biti pripisani drugim oboljenjima od kojih pacijent boluje. Bol u mišićima je jedan od glavnih simptoma za nedostatak kalijuma, pa često ne možemo da se bavimo željenim aktivnostima ili nemamo energije. Takođe, manjak kalijuma uzrokuje da se kalcijum više izbacuje preko mokraće što može ugroziti zdravlje kostiju.

Nutricionisti ukazuju i na mnoge druge simptome kao što su: stalan osećaj umora, zatvor i problemi sa varenjem, visok krvni pritisak, vrtoglavica i malaksalost. Ukoliko imate neke od ovih simptoma, obavezno idite kod lekara, ali probajte i da ubacite u jelovnik namirnice koje sadrže kalijum, a to su: banane, cvekla, sok od šargarepe, pasulj, jogurt, suve šljive, paradajz sos, slatki krompir, mleko i spanać.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here