Home Zdravlje AKO STE SKLONI ALERGIJAMA, PAZITE: Ukrasi za jelku mogu biti opasni alergeni!

AKO STE SKLONI ALERGIJAMA, PAZITE: Ukrasi za jelku mogu biti opasni alergeni!

1169
0
SHARE

Iako se alergije najčešće javljaju u proleće i jesen, vreme novogodišnjih praznika je takođe, kritično. Jelke i ukrasi nose u sebi plesan i druge materije koje izazivaju iritacije disajnih puteva.

 

Simboli praznika – poput božićnih dekoracija, snažnog mirisa sveća ili jelke – mogu da pokrenu neprijatne alergijske reakcije. Tako sa neodoljivim mirisom božićnog bora u dom možemo uneti i plesan.

NAJČEŠĆE GREŠKE: Kada se nalazite u bolnici, morate da poštujete ova pravila!

Većina posečenih borova čuva se barem dve nedelje pre prodaje, često u vlažnim prostorima. Kad ga unesemo u toplu kuću, plesan naglo raste. Upravo ona može da bude krivac za kožne osipe ako ste ga dirali ili za kijanje i zapušen nos ako dugo boravite u prostoriji u kojoj je bor. Sokovi i smola sadrže i druge supstance koje mogu da iritiraju sluznicu poput terpena.

 

Kako biste izbegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i nameštate jelku. Ako možete, pre nego što je unesete u prostor, “istuširajte” je i pustite ga da se osuši.

BAKTERIJE PRETE: Ne ližite smesu sa mutilica miksera!

Redovito provetravajte prostorije u kojima stoji jelka kako bi ušao svež vazduh. Nivo vlage treba da bude što niži.

Dekoracije uzrokuju alergijske reakcije

 

Ukrasi i lampice tokom godine obično su negde na mračnoj polici, pa  skupljaju prašinu.  Zato pre nego što ih postavite na jelku, prebrišite ih vlažnom krpom, a isti postupak ponovite i kada budete rasklanjali jelku i ukrase. Ako je moguće, tad ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem u koju neće ulaziti vazduh i stavite na  suvo mesto.

Kurir.rs/24.hr