Home Zdravlje Čišćenje je odlična terapija protiv stresa, naročito kada nam se život odvija...

Čišćenje je odlična terapija protiv stresa, naročito kada nam se život odvija u četiri zida

1240
0
SHARE

Da li znate da je čišćenje odlična terapija protiv stresa, naročito sada kada nam se život odvija u četiri zida? Budući da se ljudi u ovakvim trenucima osećaju bespomoćno, jer je situacija van njihove kontrole, rituali poput sređivanja i usisavanja mogu da pomognu. Tako manje pažnje posvećujemo svojim mislima i strahovima i fokusiramo se na ono što nam nije nepoznato i strano, smatraju stručnjaci.

  • Ukoliko ste osoba koja već koristi čišćenje kao metodu za ublažavanje stresa, korona virus će verovatno pojačati potrebu za otklanjanje tog osećaja – kaže klinički psiholog iz Filadelfije Džejmi Cukerman. – Imamo tendenciju da se pridržavamo poznatih obrazaca ponašanja, posebno u periodu pojačanog stresa. To je u velikoj meri zbog toga što naš mozak koristi mentalne prečice kao bi sačuvao moć u kriznim momentima. Čišćenje nam pomaže da filtriramo sliku koja je neizvesna, pružajući nam nešto nad čim imamo kontrolu.

Stručnjaci savetuju da sređujemo dom uvek u isto vreme, jer jutarnje čišćenje ostavlja utisak novog početka, daje nadu i osećaj blagostanja. Čišćenje okruženja u kome živimo umiruje naš um, pa ćemo se lakše fokusirati na ostale obaveze i zadatke.

izvor novosti.rs