Home Zdravlje DA LI NOSITE MOBILNI SA SOBOM U WC?! Kada pročitate koje sve...

DA LI NOSITE MOBILNI SA SOBOM U WC?! Kada pročitate koje sve ZARAZE vrebaju iza ove loše navike ODMAH ĆETE PRESTATI

1209
0
SHARE

I ovaj tekst možda čitate baš u toaletu. Koliko god se to svima činilo zgodno zbog spajanja ugodnog s korisnim i uštede vremena, nije baš sve tako pozitivno u toj modernoj navici, tvrde stručnjaci.

Naime, osim što istraživanja pokazuju da na WC-u gubimo dvostruko više vremena nego inače ako koristimo mobilni, zastrašujući su podaci načina širenja bakterija tim putem, piše časopis “Health”, a prenosi “Express”.

Time se rizikuje zaraza, ne samo sebe, već i bližnjih, pokazala je studija objavljena u izdanju “Dnevnika kliničke mikrobiologije”. U istraživanju je analizirano ponašanje zdravstvenih radnika – od njihovih higijenskih navika do nošenja mobilnog telefona u toalet.

Na mobilnom je više bakterija nego na WC šolji

 

Otkriveno je da je telefon onih koji ga sa sobom nose u WC prepun opasnih bakterija, poput stafilokoka. Takođe, te osobe su u velikoj opasnosti od salmonele, ešerihije koli, šigele i kampilobakterioze, koje putem sitnih čestica ulaze u male nabore na mobilnom.

Šigela i kampiolobakterioza javljaju se posle konzumiranja zagađene ili pokvarene hrane i najčešće su crevne bolesti u razvijenim zemljama, čemu je najviše doprinela i praksa nošenja pametnih telefona u toalet.  Čak i ako ga ne gledate, već samo nosite sa sobom i odlažete negde u toaletu, i time rizikujete zarazu, jer su WC-i prepuni bakterija.

Bakterije unosimo i u spavaću sobu

 

Veliki broj ljudi koji mobilne nose u WC će ga posle toga bez problema uneti i u spavaću sobu, pa čak i odložiti na krevet, što celu stvar čini još prljavijom i opasnijom, upozoravaju stručnjaci.

Svaki dan očistite poleđinu telefona alkoholom

Uređaje s ekranom osetljivim na dodir ne čistite papirnim ubrusima ili drugim maramicama jer mogu stvoriti tanke ogrebotine na samoj površini ekrana. Za čišćenje koristite krpice od mikrofibera koje su dovoljno blage, i na njih nanesite malo alkohola. Posle čišćenja pričekajte deset minuta i zatim upalite uređaj. Postupak ponovite svakog dana.

izvor dnevno.rs