Home Zdravlje DRŽITE TELO PRAVILNO: Da leđa više ne bole

DRŽITE TELO PRAVILNO: Da leđa više ne bole

382
0
SHARE

Zapamtite Torbu uvek nosite bliže leđima nego pupku da se kičma ne bi povijala napred

Bol u leđima muči mnog ljude

 

Medutim, razne kreme za opuštanje mišića, fizikalna terapija, masaža i operacija nisu uvek pravi odgovori na ovaj problem.

Bolove često nesvesno izazovemo sami u nekim svakodnevnim situacijama zato što nepravilno držimo telo. Evo kako to sprečiti…

Kad stojite u redu

Proverite da li je vaša težina uglavnom na petama dok stojite – one su mnogo bolje za nošenje težine tela nego tkiva na prednjem delu stopala. Zaljuljajte kukove napred-nazad sve dok ne osetite da se većina težine pomakla s prednje strane stopala na pete. Tako sprečavate niz problema na samo s kičmom nego i sa stopalima, uključujući izbočenje zgloba palca.

Kad hodate

Stegnite mišiće zadnjice i zadnje lože na nogama kako biste sa svakim korakom dobili prirodan podsticaj za kretanje napred. To će vam omogućiti bolju ravnotežu i brzinu.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Kad nosite torbu

Torbu nosite bliže kičmi nego pupku. Koristite laktove da biste je gurali ka leđima. Tako vršite manji pritisak na leđa, torbica ne kliza s ramena, a njena težina pomaže da leđa budu savijena unazad, umesto prema napred. Takođe, ne podižite ramena nagore kako biste nosili težinu torbice, to kičmu takođe dovodi u nepravilan položaj i opterećuje je.

Kad perete zube

Držite leđa što ravnije dok četkate zube. Proverite svoj profil u ogledalu kako biste videli kako vam ide. Pokretanje bokova napred-nazad i gore-dole za to vreme koristi telu za jačanje leđnih mišića i istezanje tetiva kolena. Ne naginjite se napred jer to oštećuje kičmene diskove, nerve i ligamente.

Kad sedite

Isturite zadnjicu dok sedite na stolici da biste održavali ravnotežu bez imalo napetosti. Kad ste za računarom, sedite dovoljno blizu tako da ne pogrbite ramena i telo da dodirnete tastaturu, a zatim joj se približite tako da je dodirujete samo podlakticama.