Home Zdravlje IMATE PROBLEM SA HERPESOM? Obratite pažnju, ovo je uzrok!

IMATE PROBLEM SA HERPESOM? Obratite pažnju, ovo je uzrok!

668
0
SHARE

Pojava herpesa na usnama znači da vam je imunitet naglo pao ili je on posledica neke druge bolesti ili stanja.

Može nastati kao reakcija tela na jaku menstruaciju, pretrpljen veliki strah, stres ili nervozu. Takođe može biti propratni deo nekih virusnih infekcija ili temperatura, pa se zato u narodu nekada govorilo “izbacila ga je temperatura”.

 

Herpes je zapravo virusna infekcija, obično se prvi put javlja još u detinjstvu, ali može se pojaviti i puno puta tokom života. Nakon prve infekcije, virus ostaje u živčanim stanicama, i zavisno o stanju imuniteta i bolestima, može se ponovno aktivirati.

 

Najčešće se javlja na istom ili približno istom mestu.

 

Treba biti posebno oprezan jer je herpes zarazan. Zato, ako ga imate nemojte nikada ljubiti male bebe, pogotovo novorođenčad jer to na njih može delovati pogubno.

 

Ne delite čaše i grickalice

 

Ako su drugi ukućani već imali herpes na usnama, izbegavajte deljenje čaša i ljubljenje kako se ne biste zarazili. Pazite i ako više puta jedete rukama iz iste posude, npr. čips i druge grickalice jer je i to jedan od načina da ponovno aktivirate virus.

 

Kako se razvija?

 

Dan do dva prije pojave herpesa, mjesto na kojemu će izbiti može peckati i biti osetljivo. Potom nastaju mjehurići koji s vremenom puknu, a zatim i žute kraste i ranice. Sve zajedno od pojave do nestanka traje od 7 do 10 dana.

Nije ga potrebno lečiti posebnim lekovima. U slučaju kada se učestalo pojavljuje dobro je zatražiti pomoć ljekara, koji tada može prepisati antivirusne lekove. U bržem liječenju obično se koriste preparati na bazi cinka i ulja čajevca. Odličan narodni lijek je i bijeli luk koji treba na mestu herpesa držati pet minuta.

 

Odmarajte se i što je više moguće izbegavajte stresne situacije. Smeh će takođe delovati kao lek protiv herpesa, jer on potiče imunoglobulin A, protein koji pomaže organizmu u borbi protiv infekcija.

(Kurir.rs/Kolektiv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here